Ga naar hoofdinhoud

Varkenscyclus en houtbouwmodules

Die houtrevolutie, waar sommigen van dromen, lijkt door anderen al lang in gang gezet te zijn. Het nieuws over de ene na de andere prefab-fabriek die opent en zijn diensten aanbiedt buitelt over elkaar heen. Dan begin ik aan varkens te denken.

Maar daar is het vast nog veel te vroeg voor. Je weet het van die cyclus, toch? Standaard economisch verschijnsel: weinig varkensboeren en veel vraag leidt tot hoge prijzen voor varkensvlees. Meer boeren gaan varkens houden, prijs daalt, boeren failliet. Gevolg: weinig boeren, prijs omhoog.

Wat betreft prefab woningbouw, bij grote voorkeur in hout zitten we nu in de opgaande kant van het verhaal: Er is veel interesse van ontwikkelaars en corporaties in. Coorporaties zouden alleen al 10.000 flexwoningen willen bouwen en je zou gek zijn als je dat niet in hout zou doen, want demontabel, want remontabel, dus waardebehoud voor je investering.

En daarnaast hebben we een woningtekort van 1 miljoen and counting en moet er dus giga worden bijgebouwd. Dan is houtbouw ook weer de aangewezen methode. Want prima te doen tot een woonlaag of zeven. Eventueel ook hoger. Want helemaal prima te doen in grondgebonden. Want snel. Want licht. Want veel makkelijke op maat en naar wens te bouwen, ook in massaproductie. En, oh ja, want duurzaam en CO2 opslaand en stikstofbeperkend etcetera.

Dus zijn de vroegere ‘containerbouwers’ van tijdelijke woonruimte allang aan het doorontwikkelen naar ‘permanentbouwers, met meer houtskeletbouw en kruislaaghout. Dus kom ik in één week al twee architecten (Lister Architects, Finch en Marco Vermeulen blijkt ook met zoiets bezig te zijn) tegen die samen met investeerders bezig zijn met de ontwikkeling van massaproductielijnen voor verschillende typen woningen. Een soort woningen dat ook alweer door al bestaande bouwers en nieuwkomers op de markt worden gebracht.

Er komen, kortom, nu heel snel heel veel aanbieders die, gesteund met fors kapitaal, de vraag willen gaan bedienen. En gegeven de grootte van die vraag kan het best zijn dat al die initiatieven een glorieuze toekomst tegemoet gaan. Aan de varkens moet je dan misschien pas beginnen te denken als de woningachterstand is weggewerkt en we weer op een ‘normaal’ tempo van 50.000 woningen per jaar uitkomen. Waarschijnlijk is er dan aan de aanbodzijde allang een sanering en consolidering geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer