Ga naar hoofdinhoud

Verzin je eigen houtprobleem

Hoorde een leuk verhaal vandaag. Een grote, niet nader te noemen, nationale hoofdstad in het westen van ons land, overweegt houten bruggen te bouwen. Daar gingen ze een project van maken. Maar… waar was het probleem?

Ook vandaag gehoord: een houtconstructeur die de telefoon niet meer opneemt. Gewoon helemaal niet meer, laat maar rinkelen. Omdat hij anders de hele dag urenlang vragen zit te beantwoorden over houtbouw aan allerlei bouwers en projectontwikkelaars. Vaak zijn dat volkomen voor de hand liggende vragen met volkomen voor de hand liggende antwoorden, maar kennelijk tegen dovemansoren. ‘Want dan kom je er niet uit, en dan ga je er toch maar langs, en dan zit je daar weer een tijd te praten. En uiteindelijk komt het er toch niet van.’

Tegenlicht, bedankt!

Terwijl, volgens dezelfde houtconstructeur: het kán gewoon van hout en het hóeft niet duurder te zijn dan met ander methodes en het hééft dan dezelfde robuustheid en levensduur. Om over de gigantische milieuwinst van bouwen met hout maar te zwijgen. Want die is, gelukkig, nu bij iedereen wel tussen de oren komen te zitten. Dat is juist de reden dat de man zo platgebeld wordt. Bedankt VPRO met je Tegenlicht-uitzending! Bedankt Dutch Design Week met je houtpaviljoen!

Proeflab voor houten bruggen

En nu dan die niet nader te noemen nationale hoofdstad in het westen van ons land. Daar wilden ze dus houten bruggen bouwen. Ambitieus plan hoor! Er moest een proef-lab-komen en er moest geëxperimenteerd worden in ene pilotfase en de knapste koppen van het land werden ervoor bij elkaar geroepen. Maar één van die knappe koppen vertelde mij dus: ‘Het werd me maar niet duidelijk wat ze wilden gaan uitzoeken. Ze willen houten bruggen bouwen. Dat kan. Die bestaan. Al lang. Dat wordt gedaan. Al lang. De techniek is bekend. Al lang. Die bruggen voldoen. Wat is het probleem?’

Wanneer springen ze in het water?

Conclusie: Ja, er is een grote bereidheid om na te denken over bouwen met hout. Ja, bouwen met hout kan niet alleen prima, het is ook nog eens in veel gevallen sowieso de beste en snelste en goedkoopste oplossing, CO2-voordelen daargelaten. En: Ja, de mensen die de knoop moeten doorhakken hebben koudwatervrees, durven de sprong niet te waren, verzinnen vragen en problemen die er niet zijn. Hoe gaan we ze laten zien dat ze nergens bang voor hoeven te zijn? Nou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer