Ga naar hoofdinhoud

Voor de gek gehouden

Wij proberen in Nederland zoveel mogelijk milieuvriendelijk te leven en produceren. Terugbrenging van de stikstofuitstoot en CO2-reductie maken daar deel van uit. Ook streven we ernaar om materialen en grondstoffen zoveel mogelijk te hergebruiken. Het Cradle to Cradle-principe dus.

In NRC stond half september een artikel met als kop ‘Leuren en slepen met schroot’. Daaruit blijkt dat Nederland per dag 5.000 ton schroot produceert en 10.000 ton importeert.

Schroot omsmelten

Amsterdam handelt per jaar 1,7 miljoen ton schroot af. Het overgrote deel gaat naar Turkije om te worden omgesmolten. Dit heeft alles te maken met de kosten van transport, energie en arbeid. En ook met de veel lichtere milieu-eisen in de importlanden.
Milieu-effecten die buiten onze landsgrenzen optreden door deze export, blijven buiten de berekening van onze ecologische ‘footprint’.

Werkelijke vervuiling

In Nederland bestaat niet of nauwelijks een mogelijkheid om dit schroot te upgraden. Huisvuil, waar wij Nederlanders goed in zijn om te scheiden, is slechts een fractie van de totale afvalstroom.
Eigenlijk worden we als bevolking een beetje voor de gek gehouden door te suggereren dat onze privé-afvalscheiding een grote bijdrage aan het milieu levert. De werkelijke vervuiling zien we niet. De staalwereld presenteert zich immers graag als milieuvriendelijk vanwege de recycling. Maar de staalsector vertelt niet het hele verhaal.

Overtollig gebruikt hout

Iets soortgelijks vindt ook plaats met resthout. Zo gaat overtollig, gebruikt hout naar Engeland en Zweden. Waarom? Omdat wij er in Nederland geen goed doel voor hebben. In deze importlanden is hergebruik blijkbaar wel mogelijk. Waarschijnlijk vertellen mensen ook hier niet alle ecologische nadelen. Daar staat tegenover dat er bij nieuw hout eisen eisen gelden voor de oorsprong. Met andere woorden: waar de bomen zijn gegroeid. Denk aan FSC- of PEFC-hout.

Onbeperkte voorraad

Het grote voordeel van hout is dat er continu nieuw hout groeit in de vorm van bomen. Er is dus feitelijk een onbeperkte voorraad. Dat voordeel hebben andere materialen niet of nauwelijks. In de beeldvorming komen deze aspecten onvoldoende tot uiting.

Splinter

Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Lees ook: Niet laten verleiden (blog van Splinter)

Lees ook: Terug naar de basis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer