Ga naar hoofdinhoud

Vuur en hout en CO2

Koop ik me daar net een mooie dure houtkachel voor buiten, gaan ze in mijn gemeente regelgeving over houtstook opstellen. En gelijk hebben ze natuurlijk. Nog niet per se voor mijn buren, maar überhaupt. Om CO2 uitstoot door branden te voorkomen kunnen we het hout maar beter in gebouwen stoppen.

Ja deze column bevat weer de woorden ‘brandgevaar’, ‘hout’ en ‘CO2’, maar nu weer eens wat anders. In Californië woedt een meta-brand en in de hele VS heeft al dubbel zoveel bos gebrand als in recordjaar 2018, zocht nu.nl uit. Dat is, volgens hetzelfde artikel, goed voor grofweg dezelfde uitstoot aan CO2 van België in 1 jaar. Nou zul je misschien zeggen: België. Maar ik vind dat veel.

Zeker als je bedenkt dat we dit voorjaar al recordbranden in Australische bossen hadden en in Brazilië. En ook elders is de mix van verwaarloosde bossen en droogte een barbecue gebleken waar alleen de vuurmaker maar even in hoefde gestoken te worden.

Je zou bijna denken: kappen die hap! Zand erover, letterlijk dan, en nooit meer wat laten groeien. Dan blijf je qua branden wel aan de veilige kant, maar qua leefbaarheid van de planeet is daar niets mee gewonnen.

Als de natuur ons dezer dagen iets duidelijk maakt dan is het dat het tijdperk dat we haar zonder terughoudendheid als slaveneigenaar tegenover zijn tot slaaf gemaakte kon gedragen definitief over is. Een pakketje genetisch materiaal blijkt een killervirus, van geitenfokken krijg je koorts, koeien en kippen benemen je de adem met hun stikstof en bomen fikken dus af en braken gevaarlijke chemie uit in de atmosfeer.

Dus… in harmonie met de natuur leven betekent niet meer dat we in een lendedoek op een steen kunnen gaan zitten genieten van het geklater van de rivier, het betekent zorgen dat de natuur je niet bijt en dus vriendelijk zijn tegen het hondje.

Een bos kan het niet schelen dat het affikt. Ons wel. Want een bos haalt zolang het niet fikt juist CO2 uit de lucht en slaat het op in hout. We hebben bomen nodig en we kunnen het hout gebruiken. We moeten dus in harmonie met de bossen leven. Goed voor ze zorgen. Voor biodiversiteit onder andere, door verantwoord bosbeheer, dat ook bosbrandbeheer is. En dat soort bossen moeten we uitbreiden. Zozeer dat we door de bomen niet meer zien waar de bossen zijn.

En door die bossen mogen we dan wandelen en mountainbiken en een wolf bespieden en bosbessen plukken en alle dingen doen die mensen in bossen doen. En daartussendoor moeten we de bomen uit de bossen halen en van die bomen moeten we hout maken om huizen van te bouwen. Zoveel mogelijk huizen want zoveel mogelijk hout en tè veel hout per huis is ook weer zonde. Zo bestrijd je dus eigenlijk branden terwijl je CO2 opslaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer