Ga naar hoofdinhoud

Waar het hout vandaan komt

Omdat ik nu eenmaal vreemde hobby’s heb verdwaal ik nog wel eens op sites van radicaal-christelijke Amerikanen, die ons nog altijd willen overtuigen dat de evolutietheorie niet waar kan zijn. Want: waar komt al het water dan vandaan?

Dat van dat water is maar één van de vaak ridicule, vreemde, rechtstreeks onware en soms rechtuit malicieuze redeneringen op dat soort sites. over het water gaat het zo ongeveer zo: ‘Stel nou dat het waar is dat de aarde miljarden oud is en de dinosauriërs inderdaad lang vóór de mensen leefden, hoe konden dan al die dieren allemaal water drinken zonder dat het water opraakte? Nou? Bij een eindige hoeveelheid water en een zeer lange periode van levende organismen zou je je kunnen voorstellen dat er toch op zijn minst iets aan het waterpeil te merken zou moeten zijn. Antwoorden liggen uiteraard in de kringloop der dingen én in het feit dat ons nog wel eens een ijsklomp uit het heelal bereikt, die het bad van Archimedes weer vol laten lopen.

Maar de redenering is verleidelijk door zijn eenvoud: alles gaat op, dus waarom het water niet, als je maar lang genoeg drinkt? Hoe kom ik er op?Omdat we allemaal ook wel eens achter onze oren krabben als we denken over al het hout op de wereld en de consumptie ervan. Dat stel je je dan voor als een soort houten taart, en dat we daar dan met zijn allen snippers vanaf knagen. Dat kan niet goed gaan, denk je dan.

En ja: als we allemaal massaal in plaats van beton en staal alleen nog maar hout zouden gebruiken, dan knaagde je misschien wel wat van die taart af. Maar laten we eens klein, nee, best wel groot beginnen… De mensen van Lünig, een Arnhems adviesbureau op het gebied van bouwen met hout gingen de uitdaging aan met een slordige, nee heel precieze hoeveelheid van 1 miljoen, 1.000.000 EXTRA Bruto Vloeroppervlak aan houten gebouwen. ELKE TIEN JAAR ERBIJ. Dat is toch heel wat. Zou dat onze bossen opeten?

Ik ga de sommen niet prijsgeven, daarvoor moet u maar even op bezoek op de site van Lünig, maar wees er zeker van: dat miljoentje houten oppervlaktemeters per tien jaar kunnen er best bij, of af. Wel twee ook, en ook wel drie. Vermits uit verantwoord bebouwde bossen, natuurlijk, want iets opeten zonder er iets voor terug te planten, dat gaat natuurlijk niet, dat is als iets opdrinken zonder het weer uit te plassen. Dat heeft hout extreem voor op alles dat wel uit de grond gehaald wordt en niet herplant kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer