Ga naar hoofdinhoud

Wacht niet op wat komen gaat

Het coronavirus beheerst ons leven. Maar langzaam, heel langzaam komt het dagelijks leven weer op gang. De meeste bedrijven in het houtvak hebben (nog) niet te klagen. Toch zijn er zorgen, ook in onze branche.

Houtondernemingen zitten volop in het werk en de doe-hetzelfbranche heb ik in tijden niet meer (negatief) gehoord, zo druk hebben deze ketens en winkels het.

Spaarpotje

Grote vraag in onze branche is hoe de orderportefeuille eruitziet na de bouwvak? Kan ik iedereen nog aan het werk houden of moet ik nu al maatregelen nemen? Geeft de consument straks nog geld uit aan verbouwingen, renovatie, een nieuw huis of houdt hij/zij de knip dicht?

De steunmaatregelen van de overheid zijn van tijdelijke aard en worden alleen verstrekt onder strikte voorwaarden en aan die bedrijven die in zwaar weer zitten of dreigen te komen. Zzp’ers (al dan niet destijds gedwongen) hebben nu het nakijken.

Hoe zit het met het vet op de botten bij ons allen? Hebben wij een spaarpotje voor de zware tijden die mogelijk nog vóór ons liggen? Na de financiële crisis van tien jaar geleden zouden we toch op z’n minst iets geleerd moeten hebben en hebben gezorgd voor een appeltje voor de dorst in tijden dat je het goed kunt gebruiken.

Afscheid

In die afgelopen crisis moest menig werkgever afscheid nemen van goede, gekwalificeerde werknemers die voor een groot gedeelte voor zichzelf zijn begonnen (zzp) of zich (helaas) hebben laten omscholen. Deze vakmensen waren de afgelopen jaren niet meer voorradig en als we niet oppassen, moeten bedrijven noodgedwongen opnieuw afscheid nemen van goede mensen die nog in dienst zijn.

Bezinning

Een werkgever die zijn verantwoordelijkheid neemt en goed zorgt voor zowel personeel als de financiële kas, gaat het redden. Die kan teren op zijn spaarpot en de voorkeur geniet bij personeel en opdrachtgevers. Als deze coronacrisis – ooit – ten einde komt, is het tijd voor bezinning. Oók in de houthandel en houtindustrie. Nadenken of we ons kunnen voortbewegen op de manier zoals we het altijd hebben gedaan. Het lijkt een utopie.
Wacht niet op wat komen gaat, denk nu na en onderneem actie!

Splinter

Deze opinierubriek wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.

Lees ook: Niet laten verleiden (blog van Splinter)

Eén reactie op “Wacht niet op wat komen gaat

 • plank58

  Inderdaad, waar gaat het heen?
  In het begin van de coronacrisis zat een groot deel van de bevolking binnen, met als gevolg dat verbouwingen die op de planning stonden ineens uitgevoerd konden worden. Dat schuurtje van douglas kon ineens gebouwd worden, want je bent toch thuis. Dus ja, volumes in de houthandel en omzet in de doe-het-zelf vlogen door het dak. Maar voor hoelang?
  Steeds meer bedrijven krijgen het moeilijk. Ontslagen zullen vallen en ja, vakmensen die een staat van dienst hebben opgebouwd, maar qua loonkosten door leeftijd en salarisopbouw te veel op het budget drukken, zullen al dan niet met een regeling het veld ruimen.
  Het vet op het bot zal minder worden, dus investeren ook. Dat zal de handel merken.
  Of een werkgever zijn verantwoordelijkheid neemt? Ik heb mijn twijfels. Investeerders/aandeelhouders zullen toch resultaat willen zien. Denk niet dat die zo meelevend zijn.

  En wat covid-19 betreft, die verdwijnt niet meer, zal altijd deel uitmaken van de nieuwe wereld in telkens een nieuwe variant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer