Ga naar hoofdinhoud

Wat een vraag!

Ik was het afgelopen Hemelvaartweekeind wel van de straat. Niet om virusvermijdende reden maar vanwege de uitgebreide correspondentie met jou, lezer!

Want jij zat met zo’n 1200 andere kijkers niet stil tijdens ons webinar op 14 mei (dat je overigens kunt terugkijken via deze link) Met zijn allen stelden jullie zo’n 400 vragen. Het moderatieteam, een man of acht sterk, typte zich de vingers blauw, maar er bleven vragen over, losse eindjes. En daar houden wij niet van. Ik heb me over die losse eindjes gebogen en geprobeerd iedereen die ik antwoord kon geven ook te beantwoorden. Na de hemelvaart heb ik nog een vraag of twintig doorgegeven aan de sprekers of de sponsoren, die kon ik niet en zij wel beantwoorden. Het kan dus dat het antwoord in die gevallen nog even op zich laat wachten.

Voorbeelden, details, oplossingen

Wat jij vroeg? Binnenkort gaan we een longread publiceren over de meestgestelde vragen. Met best wel een forse stip bovenaan staan vragen naar voorbeelden, details en specifieke oplossingen. Nu proberen we op deze site onder ‘projecten’ en natuurlijk met onze diepgravende reportages in Het Houtblad daar veel aan te doen. Maar een handboek bouwdetails zou wel prettig zijn. Vincent Raadschelders heeft zo’n boek, uit de serie ‘Bouwdetails’ van voorheen de SBR, het deel over houtbouw. Als ik heel eerlijk ben heb ik dat boek niet eenvoudig kunnen googelen, uitgever ISSO zal er plannen mee hebben. En een bijgewerkt handboek over houtskeletbouw is in voorbereiding, compleet met BIM-applicatie, dat gaat deze zomer verschijnen. Meer technische houtvragen? Kijk of google eens bij Houtinfo bij Centrum Hout, best diepe bronnen, vooral op het gebied van normen en voorschriften.

Geluid is geen probleem bij houtbouw

Geluid, dat is verder een duidelijk issue. Er gingen veel vragen over, of veel reacties gingen er helemaal vanuit dat geluid ‘nu eenmaal een probleem is’. Dat is het niet. Elk bouwmateriaal heeft zijn eigenaardigheden. Bij hout moet je maatregelen nemen voor de akoestiek. Viltjes tussen de koppelstukken, geluiddemping op de houten vloeren, eventueel wat massa toevoegen… klaar en door. Bewezen. Geen probleem.

Het is niet helemaal eerlijk, want veel van de kijkers naar ons webinar waren duidelijk instappers in de houtbouw: mensen van overheden, adviesbureau’s, bouwbedrijven, architecten die er (volgens de poll die ze invulden) nog niet zoveel verstand van hadden. Maar ik begin wel te begrijpen dat mensen als Vincent hun telefoon wel eens uitzetten: steeds dezelfde vragen over zaken die bekend zijn, waar het antwoord eenvoudig van te geven is, want al honderden, duizenden keren in de praktijk gerealiseerd.

Het is als je ‘in het hout zit’, en dat doe ik zelf nog maar een jaar of anderhalf, moeilijk om te realiseren hoe klein de houtbouwbranche nog maar is. Wij zien overal de houten wolkenkrabbers ontstaan, de houten kantoren, fabrieken, universiteitsgebouwen over de hele wereld ontstaan, wij zien steeds hetzelfde: een razendsnelle opvolging van ontwerp, precieze prefab vervaardiging, realisatie en klaar en door.

Maar de meeste bouwers denken nog in opmetselen, fouten maken, toleranties van hele centimeters in plaats van millimeters, faalkosten, dingen oplossen tijdens de bouw, maandenlang geploeter door de modder.

En ja, die mensen heb je dus, keer op keer, nog een heleboel uit te leggen.

Jan Maurits Schouten
Hoofdredacteur Het Houtblad

Als hoofdredacteur van Het Houtblad houdt Jan Maurits Schouten zich vooral bezig met de bewustwording van de voordelen van het gebruik van hout in de bouw. Daarbij houdt hij zeker ook een scherp oog op de hindernissen en ‘uitdagingen’ waarvoor de inzet van dit materiaal wordt gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer