Ga naar hoofdinhoud

Wat er nodig is voor de houten eeuw

Houtbouwers en de houtmedia, waar ik mezelf maar even toe reken, zitten in het oog van een perfect storm. Rond ons raast de orkaan die door vlindervleugels elders in werking is gezet. Laten we allemaal extra goed ons best doen.

Stikstofcrisis, betonschaamte, CO2-stofzuigers, bomenplantmanie, houten revolutie, het zal heus wel doorsijpelen in de lezingen en presentaties die we komende donderdag op een praktisch uitverkochten Houtdag 2019 gaan horen. Maar ik ben best wel blij en trots dat we in ons programma alle hijgerige noodmaatregelige, politieke dingen een beetje buiten de boot houden. Natuurlijk gaan we het óók hebben over de marketinginspanning die Centrum Hout onlangs begonnen is en die van de tijd ongekende thermiek onder de vleugels gekregen heeft. Maar we gaan ons ook echt verdiepen in houtbouw: hoe ontwerpen we met hout, hoe buigen we het, hoe innoveren we ermee, hoe materialiseren we onze houten gedachten en hoe voeren we al die plannen in de concrete praktijk uit.

Want dat is de volgende stap na het victorie kraaien en het triomftocht-rijden: hard werken. We weten allemaal dat het aantal houttechnici in Nederland klein is. Het vak wordt gedoceerd aan twee TU’s en een aantal HBO-instellingen aan kleine groepjes geïnteresseerden (waarvan er gelukkig heel wat bij zullen zijn op de Houtdag). Het gros van de huidige houttechnici heeft nog een klein aantal werkzame jaren tegoed tot het pensioen. Wie gaat dan al die tienduizenden extra woningen en gebouwen van hsb en kruislaaghout uitrekenen?

Er moet dus snel gewerkt worden aan kennis. Waar de lopende campagnes kennis promoten op publieks- en beleidsniveau: ‘Wat kan hout, waarom is hout een oplossing, waarom zou je kiezen voor hout?’ Moet er snel een plan komen voor verdieping van die kennis. Samen met de industrie, lijkt me, temeer omdat de houtbouwrevolutie ook een prefabrevolutie moet zijn.

En daar moeten fondsen voor komen. Niet meteen de 865 miljoen dollar die de Amerikaanse startup Katerra kreeg om voor een revolutie in prefabbouw te zorgen, maar een financiële stimulans voor overheden, corporaties en instellingen om in hout te gaan bouwen, voor universiteiten, hogescholen en mbo’s om houtbouw te gaan onderzoeken en te leren, dat lijkt me wel het minste. En ja, als er dan inderdaad een CO2-heffing op (andere, wel vervuilende en niet hernieuwbare bouwmaterialen) komt, wat ligt er dan meer voor de hand om dat geld aan houbouw te besteden?

Eén reactie op “Wat er nodig is voor de houten eeuw

  • Een goed verhaal.

    Ik denk en doe graag mee om een goede studie/cursus in elkaar te zetten voor houtbouw.
    Wat ik wel opmerk is dat we niet moeten gaan blindstaren op CLT alleen. Een goede start is om eerst te leren werken met bijvoorbeeld de Canadese (danwel N-Amerikaanse) platform methode van HSB. Ik ontwerp en werk daar al 42 jaar mee en ik ben nog steeds verbaasd hoe weinig gedegen kennis er is in Nederland om ‘gewoon’ en goed met hout te bouwen.

    De synergie tussen CLT – LVL – stick en timber frame is de uitkomst voor een breed scala van woning- en gebouwtypen.

    Rutger Reintjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer