Ga naar hoofdinhoud

Wees gewoon eerlijk

De grootste valkuil van hout is tevens zijn grootste charme. We hebben het over natuurlijke variatie.

Bij een houten vloer is het prachtig dat iedere plank er net iets anders uitziet. Elk stukje is uniek, want uit welke boom je het zaagt of waar uit diezelfde boom je het zaagt, altijd is het eindresultaat anders.

Als het om de ‘looks’ gaat is dit alleen maar mooi. Als het om fysieke houteigenschappen gaat wordt het al wat lastiger. En als het om de levensduur van het eindproduct gaat, dan is het eerder een nadeel dan een voordeel.

Geen garantie

Bij veel houtsoorten kun je van de buitenkant namelijk niet zien hoe lang een bepaalde plank in een bepaalde toepassing meegaat. Zeker als er in de norm EN 350 staat “Duurzaamheidsklasse 2 à 3”, dan is dat nogal wat voor een eindgebruiker.
Uw schuttingpaal gaat waarschijnlijk tussen de tien en vijfentwintig jaar mee, maar garantie krijgt u niet. Sterker nog: als hij na acht jaar weg is gerot, hoeft u ook echt niet bij uw leverancier aan te kloppen.

Meer zekerheid nodig

Tja, hout is een natuurproduct, hè? Voor een klein, particulier project kun je dit risico nog wel eens lopen. Een vastgoedinvesteerder die 4.000 m² gevelbekleding gaat plaatsen, durft dit echter gewoon niet aan en heeft meer zekerheid voor zijn materiaalkeuze nodig. Want wat is de praktijk? Als u dertig schuttingpalen heeft staan en na tien jaar vallen de eerste acht om, dan vertrouwt u de andere tweeëntwintig ook niet meer en worden ze allemaal vervangen.
De ketting is zo sterk als de zwakste schakel.

Klanten overtuigen

Er is een aantal dingen dat mij stoort. Waarom zijn alle websites van zowel leveranciers als brancheorganisaties niet direct aangepast toen in 2016 de nieuwe EN 350 uitkwam? Waarom staan op veel te veel plekken nog verkeerde duurzaamheidsklassen? En waarom wordt er op vele websites als bronvermelding verwezen naar onderzoeken van veel te lang geleden, terwijl er al lang recenter onderzoek is?
Wie heeft hier belang bij? Wees gewoon eerlijk!

Geef de personen die materiaalkeuzes maken eens ongelijk wanneer ze kiezen voor gemodificeerd hout, voor alternatieve materialen en voor bedrijven die openlijk garanties uitspreken en hier ook voor staan. Juist met openheid en eerlijkheid zijn klanten te overtuigen en te winnen.

Eén reactie op “Wees gewoon eerlijk

  • Klein verschil is er wel, denk ik. Waar een houthandelaar of timmerfabrikant (doorgaans degelijke familiebedrijven) een garantieclaim eventueel nog kan oplossen, is het met leveranciers van bijvoorbeeld kunststofproducten (die hele mooie garanties op heel mooi papier afgeven) vaak zo dat ze tóch al failliet zijn op het moment dat er wat misgaat.

    Bij mij in de houthandel HAMER ik op goed detailleren/ventileren omdat dát bij een houten constructie noodzakelijk is. (Of ik verkoop het NIET als ik denk dat het niet verantwoord toegepast kan worden: vanmorgen nog met een klant die hout ‘op kleur’ wilde kopen, passend bij de tint van zijn tegels)
    Verder zeg ik doorgaans: ‘Natuurproduct, garantie loopt via ‘Onze Lieve Heer’ waarbij ik naar goed RK gebruik even omhoog kijk.

    Met betrekking tot ‘Wees gewoon eerlijk’: JA! Iedereen mag kiezen wat ‘ie wil – als de klant maar weet wat hij/zij mag verwachten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer