Ga naar hoofdinhoud

Welke kennis hebben we nodig

University of Massachusetts, Design Building, Location: Amherst MA, Architect: Leers Weinzapfel Associates

Ik zet net een webinar uit (netjes nadat het is afgelopen) waarin een Finse mijnheer alles over bouwen met LVL zou gaan vertellen. En ik las vanmorgen een vrij saaie longread op een Amerikaanse site door over 18 manieren om kolommen met houten vloeren te combineren. Is het de kennis die ik nodig heb?

Natuurlijk gaat hier hier niet om mij maar om jou: welke kennis heb jij nodig. Want wij leveren die, in Het Houtblad, in onze webinars, tijdens een digitaal congres in oktober dat ik aan het samenstellen ben… willen we precies weten hoe de hout-engineers een rasterwerk danwel een repricocerend draagsysteem berekenen, waarom ze holle, honingraat-versterkte balken gebruiken danwel massieve platen verlijmd hout?

Der Finse mijnheer toonde tal van projecten waar dat LVL (waarin zijn bedrijf handelt) in gebruikt is. De meeste daarvan kende ik. En vervolgens legde hij uit wat je er allemaal mee kan maken. Terwijl ik vooral dacht: wat ís het nou precies, hóe wordt het gemaakt? In een clt-fabriek ben ik wel eens geweest, maar aan elkaar gelijmd fineer, waar héb je het dan over?

Maar… misschien is ook dat wel niet terecht. Ik weet nog dat ik begon te schrijven in de schildersbranche, ik wilde toen ook precies weten wat er in verf zat. Dan kom je, na ‘bindmidelen, toeslagstoffen, oplosmiddel, pigment, conserveermiddelen’ ook al snel ofwel in de onbegrijpelijke wereld van de moleculen ofwel in de buurt van de kluis met de bedrijfsgeheimen. En wie weet er precies hoe een baksteen gemaakt wordt? De legeringen en temperatuurcondities waarmee staal gemaakt wordt?

We moeten misschien wel meer afgaan op wat de fabrikanten ons vertellen: hun materiaal kan dít en hiér zijn de elementen en berekeningen voor als we er mee aan de slag willen gaan, en als we iets bijzonders willen (en we willen altijd iets bijzonders) dan gaan ze met ons meedenken.

We moeten misschien wel gewoon beginnen met plannen, ontwerpen en materialiseren van houten gebouwen, dan komt de detailkennis wel van de mensen die er voor hebben doorgeleerd. Het soort kennis dat je dan wél wilt hebben is de kennis die je in staat stelt de bijdragen van anderen op waarde te schatten.

Goed, ik denk dat ik wel een idee heb voor wie ik ga uitnodigen op ons digitale congres…

Jan Maurits Schouten
Hoofdredacteur Het Houtblad

Als hoofdredacteur van Het Houtblad houdt Jan Maurits Schouten zich vooral bezig met de bewustwording van de voordelen van het gebruik van hout in de bouw. Daarbij houdt hij zeker ook een scherp oog op de hindernissen en ‘uitdagingen’ waarvoor de inzet van dit materiaal wordt gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer