Welke sector profileert zichzelf nu als ‘legaal’? Legaliteit is niet iets om trots op te zijn. Het is iets vanzelfsprekends.
Als je googelt op het woord ‘illegaal’ dan vind je naast de definitie van het woord de associatie met illegaal vuurwerk, mensenhandel, gokken, drugs en ergens op het vierde tabblad een artikel over hout. Dit is een artikel van het NRC over illegaal teakhout uit Myanmar.
De zoekresultaten gaan dan weer rustig verder met artikelen over detentiecentra voor vreemdelingen, illegaal gokken en vervalste geneesmiddelen. Als sector wil je toch niet met zo’n woord geassocieerd worden? Toch gebeurt het en ook nog eens onevenredig veel. Google maar eens op ‘illegaal plastic, illegaal staal of illegaal aluminium’ en vergelijk dit eens met de artikelen die je krijgt als je googelt op ‘illegaal hout’. Als lezer heb ik dan ook moeite met de titel van het thema van Houtwereld 6, 2023 ‘duurzaam en legaal hout’. Ik voel weerstand bij het laatste woord. Welke sector profileert zichzelf nu als ‘legaal’? Legaliteit is niet iets om trots op te zijn. Het is iets vanzelfsprekends. Niemand gaat aan zijn eigen kinderen vertellen dat hij goed werk verricht, omdat hij legaal bezig is. Dat is weinig inspirerend. Dus waarom noem je dit thema zo?
Bos als oplossing
We leven in een veranderende wereld. Een nieuwe generatie is maatschappelijk betrokken. Uit cijfers van het CBS blijkt dat jongeren milieuproblemen als grootste maatschappelijke kwestie ervaren, boven bijvoorbeeld criminaliteit (CBS, jeugdmonitor). Hout uit verantwoord beheerde bossen heeft een fantastisch verhaal dat goed aansluit bij de tijdgeest van dit moment. Laten we dit voor onszelf omarmen. Bos kan een oplossing zijn voor allerlei maatschappelijke uitdagingen als klimaat, biodiversiteitverlies, waterhuishouding, gezondheid, et cetera. Als houtsector heb je hierin ook een verantwoordelijkheid. Welk verhaal vertel jij aan de volgende generatie? Welke keuzes maak jij en wat is de maatschappelijke impact hiervan? Je eigen maatschappelijke impact onderzoeken levert meer inzichten op en doet meer recht aan je onderneming dan ‘legaal’ bezig zijn.
Legaal hout
Kortom laten we rechtdoen aan de gepassioneerde mensen die er zijn in deze sector en kappen met ons profileren met ‘legaal hout’. Als we hout zien als de meest duurzame grondstof die er is, en dat ook nog eens middels LCA’s willen bewijzen, laat hout dan uit verantwoord beheerde bossen komen en ga gezamenlijk op onderzoek uit. Ik ben van mening dat we het ons niet kunnen permitteren om geassocieerd te worden met een woord als ‘illegaal’. Vroeg of laat halen alternatieven ons dan in. Noem een thema niet ‘duurzaam en legaal’, maar straal iets uit van de trots en schoonheid van wat hout is. Noem het thema volgend jaar ‘Hout maakt het verschil’ of iets dergelijks en ga vooral op zoek naar je eigen impact, want daarmee maak je het verschil.
De blog Splinter wordt geschreven door een selecte en gevarieerde groep vaklieden in de houtsector.