Ga naar hoofdinhoud

Well-made blijft key

Goed hoor, alle intitiatieven voor houtbouw. Daar kan ik niet niet vóór zijn, natuurlijk. Maar de aanhoudende vraag naar meer technische kennis is er ook niet voor niets.

Dat we meer, liefst alle, nieuwbouw vanaf dit moment, of eigenlijk sinds eergisteren in hout moeten uitvoeren, dat snap ga je meteen zien, als je het eenmaal doorhebt. Ik ga hier nu eens niet alle argumenten opsommen. Het zijn er te veel en grote kans dat jij ze ook allemaal kunt opdreunen.

Dus. Bemoeien zich momenteel allerlei krachten met houtbouw waarvan je uitzinnig van vreugde moet toejuichen dát ze het doen: overheden, ontwikkelaars, financiers, adviseurs, vooral veel beleidsadviseurs. Met websites en plannen met mooie afkortingen en veel Engels, Engels is key. Maar daar kun je je wel bij afvragen: houden ze de techniek in de gaten?

We weten allemaal: managers vinden, als ze eenmaal beginnen te managen, alle techniek en professionals vervangbaar. Want dat is maar techniek en dat zijn maar professionals, en techniek en professionals, dat is er genoeg.

Terwijl: als we één ding niet willen is het dat we over een jaar of tien met stadswijken en flatgebouwen zitten waar de mensen over klagen. Omdat het tóch gehorig is. Omdat de isolatie tóch niet deugt. Omdat er rot is, vochtproblemen, lelijke verkleuringen.

Terwijl: In ons land zijn we deels nog aan het pionieren met de technieken, ook al kijken we ze af van de Scandinaviërs en de Dutistaligen. En het aantal echte houtprofessionals, de lui die dagdagelijks in hout ontwerpen, constructies uitrekenen, verzagen en monteren, dat is schrikbarend klein.

Ik wil geen enkel feestje verpesten, maar het feestje moet wel voor iedereen leuk zijn en blijven. Een nieuwbouwhuis moet well-made zijn. Dat is het overigens in de afgelopen eeuw, het betontijdperk, nooit geweest. We weten allemaal wat ‘nieuwbouwkwaliteit’ betekent: blij zijn als het aantal opleverpunten onder de 100 blijft en als de aannemer er daar dan vervolgens 60 van oplost boven slopershoogte.

Maar naar de houtbouw zal extra kritisch gekeken worden. Er zijn terechte vragen die je aan elk houtbouwproject kunt stellen, rond geluid, brand en vocht. En losmaakbaaheid klinkt tof maar het moet wel vastzitten en vast blijven zitten en wérkelijk losmaakbaar zijn als het nodig is.

Dus. De managers en beslissers en beleggers en ontwikkelaars moeten zéker, en massaal, in houten huizen gaan. Maar daarbij nooit uit het oog verliezen dat de professionals: de architect, de constructeur, de leverancier, de bouwer het vakwerk moeten leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer