Ga naar hoofdinhoud

Wet is welkom

Meer hout in de bouw? Eén ding is zeker: de Nederlandse industrie is er helemaal klaar voor! De complete bedrijfstak heeft de afgelopen jaren stevig geïnvesteerd in huisvesting (groot-groter-grootst), productieprocessen, order-intake, werkvoorbereiding, lay-out, routing, transport en ga zo maar door.

Samen met andere ketenpartners bedenken de producenten allerlei soorten concepten die problemen in de markt oplossen. Zoals ‘superkozijnen’ en systemen voor modulair bouwen en Plug & Play.

Kwaliteitsborging

Fabrikanten van enerzijds ramen en kozijnen en anderzijds binnen- en buitendeuren hebben zich – met succes – voorbereid op de BENG-eisen voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen. Datzelfde geldt voor de uitgestelde Wet kwaliteitsborging. Die wet wordt niet beschouwd als een probleem, maar juist als een kans. “Wij leveren kwaliteitsproducten waar wij ook op de langere termijn voor durven instaan. Daarom is die wet voor ons meer dan welkom”, aldus een timmerfabrikant.

Inzicht in details

Automatisering en digitalisering stroomt inmiddels door de aderen van elke moderne timmerfabriek en omvat alle facetten van het productieproces: van kantoor tot op de fabrieksvloer.
“We hebben nu inzicht op detailniveau waarvan we alleen maar konden dromen”, zegt een andere kozijnenproducent. “Zodoende kunnen we de fabriek veel beter inrichten en balanceren. Het is efficiënter en fouten halen we er op deze manier uit.”

Last minute

Bij een ‘last minute’ wijziging heeft de operator in de fabriek niet eens in de gaten dat er nieuwe data zijn. Met als gevolg een hogere kwaliteit van het product en kortere doorlooptijden. De bewuste fabriek heeft nu binnen vijf dagen het gewenste kozijn gereed – compleet met NFC-chip waarop alle noodzakelijke data staan. Dus laat die orders maar komen!

Marleen van Herwijnen
hoofdredacteur & woodfluencer

(bovenste foto: Timmerfabriek Neede)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer