Ga naar hoofdinhoud

Zuinig met hout zijn

Er knettert iets tussen de cijfers, en dan moet je goed gaan opletten. Aan de ene kant zal het heus wel waar zijn dat er in Europa en zeker even verder weg, achter de Oeral en omstreken, meer bomen groeien dan we omkappen. Aan de andere kant verpietert de monocultuur, verdwijnt het tropisch regenwoud en verslepen we houtsnippers over de aardkloot om ze in de fik te steken.

Dat het met die biomassacentrales niet goed zit, dat daar kostbaar Baltisch en Amerikaans grenenhout voor door de versnipperaar gaat, er hectares aan bos door verdwijnen, terwijl die peperdure centrales alleen gesteund met overheidsgeld kunnen renderen, daarvoor hoef je maar één van de verrassend goede reportages van Pownds Hofbar over dit onderwerp te bekijken. De redenering: ‘hout slaat CO2 op, wij verbranden dat hout, blazen die CO2 weer in de lucht en sluiten dus een duurzame kringloop’ klopt natuurlijk voor geen meter: als je steeds 75 jaar doet over het verbranden van een houtvoorraad die je op één dag uit het bos haalt, dan zou het kloppen. Net zo lang als een door ouderdom omgestorte boom er over doet om het woud geheel tot niets te vergaan en ondertussen zijn CO2 af te geven (overigens die CO2 komt niet allemaal in de atmosfeer, want dient ook als voedsel voor allerlei torretjes, zo begint een nieuwe voedselketen). Quid non, of course: stook zelf maar eens een lekker fikkie: een beetje kampvuur heeft op een avond toch wel minstens een complete douglas nodig. Een schande, dus. En eeuwig zonde van dat mooie hout.

Voortijdig geoogst

Dan die ‘Miljardenschäden in die Frostwirtschaft’ zoals een Oostenrijkse website die ik volg het vandaag bondig samenvat. Het is eigenlijk gek dat de houtprijzen stijgen, want er is momenteel een overschot aan ‘Schädenholz’: door droogte verdord en door kevertjes beknaagd voortijdig geoogste naaldbomen. Machtige douglassparren die zeker nog een jaartje of twintig van zon, regen en zuurstof hadden mogen genieten gaan nu al voor de bijl. En dan kun je wel bijplanten, maar dan is het dus weer 75 jaar wachten en met de klimaatverandering is het niet slim om alleen maar naaldbomen terug te planten. Hell no! De Europese bossen moeten gemengder worden. Komt het even goed uit dat er ook zoiets als Baubuche bestaat! Lees alles over dat nieuwe wondermateriaal in Het Houtblad van eind deze maand.

Een muur van mineraal kan ook bio


Het betekent ook dat we niet lompweg overal het nieuwe modehout CLT moeten willen inzetten. We zijn nu allemaal een beetje hoteldebotel omdat je eenvoudigweg bijna overal waar nu ‘beton’ staat of ‘zandsteen’ je ook gewoon ‘CLT’ kan opschrijven. Dat is geen verstandige volgorde, beter kun je meteen vanuit hout gaan ontwerpen, maar begripsmatig werkt het wel zo: een muur van mineraal kan ook een muur van bio zijn, hoe gaaf is dat! Maar in zo’n muur zitten dus best wel heel veel mooie, kostbare, grenen latjes over elkaar gespijkerd. Terwijl menige wand of muur helemaal niet zoveel drukkracht hoeft te weerstaan of schijfwerking hoeft te bieden. Een stevig hsb-skelet met plaat- en isolatiemateriaal is ook prima.
Waar we nu heel veel de constructie, soms letterlijk, aan het CLT hangen, is een kolommen- en liggersconstructie met lichter materiaal ertussen in heel veel gevallen de betere oplossing. Waarbij ook die kolommen ook niet altijd uit aan elkaar gelijmde planken hoeven te bestaan, LVL is ook vaan een goede oplossing.

Oogsten om te behouden

En verder: vlees minderen. Want soja kun je beter niet eerst in een beest stoppen om daarna dat beest op te eten. Dan heb je veel minder soja (en maïs, en bieten) nodig en hoeft het regenwoud niet plat. Maar wel meer verantwoord hardhout in je kozijnen en op de gevels toepassen. De bomen in de jungle een economische waarde geven is de enige manier om het oerwoud te redden van de ondergang. Oogsten om te behouden, ook dat klinkt paradoxaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer