Ga naar hoofdinhoud

Commentaar gevraagd op nieuwe PEFC-standaard

De certificeringsorganisatie voor duurzaam bosbeheer PEFC roept geïnteresseerden op om commentaar te leveren op de standaard ST 1004. Het is een doorontwikkeling van de vereisten voor het beoordelen van een PEFC-certificaat.

De ST 1004 doorontwikkeling van de bestaande standaard ST 1003. Nadat verschillende processtappen zijn doorlopen is het nu het moment voor openbare consultatie. Geïnteresseerden hebben tot januari 2023 de tijd om te reageren.

De standaard gaat in eerste instantie vooral over de vereisten, kwalificaties en handelwijzen van de instellingen die het onderzoek doen voor het verkrijgen van het certificaat. Maar heeft daarbij natuurlijk ook invloed op hoe de bossen duurzaam beheerd zullen worden en welke houtproducten het certificaat zullen krijgen.

Wat met de ST 1004 beoogt wordt is om tegelijkertijd zowel een internationaal geldende set van regels op te stellen waar alle bosbeheerders aan moeten voldoen, alsook een ‘benchmark’ systeem te hanteren waardoor het voor lokale overheden mogelijk wordt om de regels aan te passen aan de plaatselijke omstandigheden, zonder het algemene uitgangspunt van duurzaam bosbeheer los te laten. Concreet betekent het dat er meer aansluiting kan zijn tussen bestaande plaatselijke certificeringssystemen en het internationale PEFC-systeem.
Verder wordt in de ST 1004 ook omschreven hoe het beheer van bomen buiten het bos (Trees Outside Forests) kan worden gecertificeerd. In de 1003 was dat al wel omschreven, maar dan als appendix.

Wie de opzet van de ST 1004 wil bekijken en er commentaar op geven, dient dat aan te vragen via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer