Ga naar hoofdinhoud

EU-ministers akkoord met anti-ontbossingswet

De Europese klimaatministers hebben dinsdag 28 juni een akkoord bereikt over de nieuwe anti-ontbossingswetgeving. Die moet er voor zorgen dat productie en consumptie in de Europese unie niet bijdraagt aan ontbossing en bosdegradatie waar dan ook ter wereld. Het gaat dan om strengere regels voor de producten hout, soja, koffie, cacao, rundvlees en palmolie. De nieuwe anti-ontbossingsverordening is een uitgebreid vervolg op de Europese Houtverordening (EUTR), die nu alleen geldt voor hout en houtproducten.

In november 2021 heeft de Europese Commissie de concept tekst van deze anti-ontbossingswet gepubliceerd, over de aanpassingen daarin is afgelopen woensdag in de klimaattop in Luxemburg gedebatteerd. Minister Rob Jetten van Klimaat was daarbij namens Nederland aanwezig. Hij noemt het akkoord een belangrijke stap om ontbossing te stoppen, maar hij laat ook weten dat er meer nodig is.

Veel organisaties en ook enkele landen hebben de aanbeveling gedaan om meer producten en natuurgebieden op te nemen in de wet. Zoals rubber, maïs en ander vlees, dat net zo goed voor ontbossing kan zorgen. Ook natuurgebieden zoals savannes en veengebieden vallen nu niet onder de wet. Onder andere FSC is voorstander om ook die gebieden mee te nemen. Voor deze voorstellen is echter geen meerderheid gevonden afgelopen dinsdag.

Opvolger houtverordening

In de nieuwe verordening worden bedrijven, net als in EUTR, verplicht via due-diligence een risicoanalyse te maken voor zij producten op de Europese markt mogen brengen. Op basis van een beoordelingssysteem moet er een verwaarloosbaar risico zijn dat producten ontbossing veroorzaken. Na de zomer zal de Europese verordening in het Europese Parlement behandeld worden tot er een definitieve wet ligt.

Houtwereld zal in één van de volgende edities verder ingaan op de verordening en de gevolgen voor de houtbranche.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer