Ga naar hoofdinhoud

Poolse bosbeheerders breken in meerdere regio’s met FSC

Vijf van de dertien regio’s van het Poolse Staatsbosbeheer breken met FSC. Het gaat om bijna 1,7 miljoen hectare, waar in Polen 5,9 miljoen hectare bos FSC gecertifieerd was.

Wyke Smit, directeur van FSC Nederland noemt het ‘vervelende ontwikkelingen’. ‘Maar er blijft ruim 4 miljoen hectare Pools bos FSC-gecertificeerd. Er is dus wel degelijk FSC-gecertificeerd hout uit Polen beschikbaar. Het is voor verantwoord bosbeheer van groot belang dat de Nederlandse markt blijft aangeven behoefte te hebben aan FSC-gecertificeerd hout.’

FSC in Polen

Polen heeft in totaal 9,2 miljoen hectare bos, waarvan 5,9 miljoen hectare FSC-gecertificeerd was. De gecertificeerde bossen vallen onder het beheer van 13 regionale directoraten van Staatsbosbeheer (RDSF) en twee experimentele bosbouwstations van een universiteit. Vijf regio’s van de RDSF hebben de samenwerking met FSC stopgezet.

Deze regio’s in Polen stoppen met FSC:

  • RDSF in Gdańsk (303 938 ha) – certificaat verstreken op 12 november 2022
  • RDSF in Toruń (456 447 ha) – certificaat verstreken op 1 januari 2023
  • RDSF in Warschau (194 960 ha) – certificaat geldig tot 9 april 2023
  • RDSF in Poznan (419 535 ha) – certificaat is geldig tot 4 april 2023
  • RDSF in Radom (325 074 ha) – certificaat geldig tot 1 mei 2023.

Waarom stoppen met FSC?

FSC erkent de impact die deze situatie heeft op de Poolse industrie en haar afnemers en heeft ook gesprekken gevoerd om gezamenlijk met de bosbeheerders het tij te keren. Daar is de organisatie echter nog niet in geslaagd.

Op de vraag waarom de Poolse bosbeheerders eigenlijk willen stoppen met FSC zegt de organisatie dat Polen bezwaar heeft tegen het feit dat de TLA, de Trademark License Agreement, de keurmerk licentie overeenkomst in goed Nederlands, onder Duits recht valt.

De TLA wordt door iedere FSC-certificaathouder ondertekend en FSC Global Development is in Duitsland gevestigd en valt daarom onder Duits recht.

‘Vasthouden aan onze waarden’

‘In dit stadium is de prioriteit voor FSC het behoud van onze wereldwijde geloofwaardigheid en het vasthouden aan onze waarden. Daarom heeft de leiding van FSC International nog altijd nauw contact met het General Directorate of State Forests om gezamenlijk deze situatie zo snel mogelijk op te lossen,’ zo laat een woordvoerder van FSC desgevraagd weten over de huidige stand van zaken.

Robbert Jan Dekker

Robbert Jan Dekker, directeur van Koninklijke Dekker geeft gehoor aan de oproep van FSC-directeur Wyke Smit. ‘Door vanuit onze inkooppositie het belang van FSC-certificering voor de retailmarkt te benadrukken in de hele houtketen in Polen is het vaak mogelijk om opzegging te laten heroverwegen. Tegelijkertijd is het natuurlijk ook belangrijk om te luisteren naar de soms ook terechte bezwaren met betrekking tot de kosten en bureaucratie.’

Zo heeft de RDSF in Szczecinek (628 000 ha) besloten toch door te gaan met FSC en is hercertificering toegekend.

Nummer drie in coc-certificaten

Polen telt bijna 2500 FSC Chain of Custody-certificaten, waarmee het de derde plaats in de wereld inneemt (na China en Italië). FSC stelt uitstekende relaties te hebben met de houtverwerkende industrie in Polen en veel van de bosbeheerders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer