Ga naar hoofdinhoud

Handel komt voor EUDR bijeen in Belem in Brazilië

Handelaren in tropisch hout praten 24 november over de EUDR in Belem, Brazilië tijdens de FSC Amazon Business Encounter.

Op de bijeenkomst komen partijen uit Brazilië en Europa samen om van gedachten te wisselen over de aankomende ontbossingswet EUDR (Europese Unie Deforestation Regulation), de impact hiervan op de mondiale handel in tropisch hout en het belang van duurzaam bosbeheer. Naast handelaren en importeurs praten op de bijeenkomst ook bosbeheerders, lokale zagerijen, fabrikanten, adviseurs en brancheorganisaties mee.

Het FSC Amazon Business Encounter Team (FSC Brazilië, FSC Nederland, FSC Denemarken en FSC International) organiseert op 24 november 2023 de ‘Amazon Business Encounter’ in Belém (Brazilië) om een forum over duurzame handel te faciliteren dat verantwoord bosbeheer in het Amazonegebied ondersteunt.

Europese houtimporteurs zijn uitgenodigd net als lokale zagerijen en bosbeheerders om in gesprek te gaan over ontbossingsvrije producten, het belang van boscertificering en de rol van bosgemeenschappen in de waardeketen.

Dit staat op de agenda:

  • Vereisten van de EU-ontbossingsverordening (EUDR)
  • Voordelen van het werken met minder bekende houtsoorten
  • Trends en kansen in de tropische houthandel
  • Potentieel van claims over ecosysteemdiensten

Tropisch bos versus landbouw

FSC erkent in hoge mate de waarden van tropische natuurlijke bossen en heeft een duidelijk doel gesteld om de acceptatie van FSC-certificering in tropische bosgebieden te vergroten.

Tropisch hout wordt vaak – standaard – als een probleem gepresenteerd. Omdat de bosbedekking voortdurend afneemt, wordt tropisch hout gemakkelijk het symbool van ontbossing. Onverantwoorde of illegale verwijdering van hout uit een tropisch bos is maar een heel klein deel van het probleem; het echte probleem ligt in de concurrentie om landgebruik. De toenemende vraag naar landbouwproducten zoals palmolie, rundvlees, soja en maïs leidt ook tot bosdegradatie en ontbossing.

Handelen in het hout zorgt ervoor dat het tropische bos waarde krijgt voor de lokale bevolking, mits het bos natuurlijk goed wordt beheerd. ‘Daarom richten we ons in Brazilië tot de Europese houtimporteurs, die gespecialiseerd zijn in tropisch hout en het belang van FSC erkennen en verder kunnen uitdragen.’

Lees meer over de EUDR:

Indonesië vraagt Nederland steun in protest tegen EUDR
Hardhoutimporteur Novum Timber: denken in kansen niet in bedreigingen
EU-ministers akkoord met anti-ontbossingswet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer