Ga naar hoofdinhoud

Klimaatfinanciering voor tropische bosprojecten versnellen

Half september werd tijdens The Corporate Investments into Forestry & Biodiversity Summit in Amsterdam officieel ‘Treevive’ gelanceerd. Een organisatie met een missie: voor 2030 dertig of meer rendabele tropische bosbouwprojecten te realiseren en deze te koppelen aan klimaatfinanciering zodat minimaal 2 miljoen hectares tropisch woud duurzaam is te behouden, herstellen en beheren. Een oppervlak dat tegen die tijd zo’n 30 MT CO2 kan vasthouden.

Ondanks het enorme potentieel van bossen om de klimaatverandering tegen te gaan en het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen, zijn boslandschappen nog steeds ondergefinancierd. En dat terwijl een toenemend aantal bedrijven en investeerders ambitieuze klimaat- en biodiversiteitsverplichtingen heeft.

Dicht de kloof

In een poging om deze kloof te dichten tussen boslandschapsprojecten die financiële oplossingen nodig hebben en bedrijven en investeerders die op zoek zijn naar rendabele bosbouwprojecten, heeft Form International samen met Liesbeth Gort, voormalig CEO van FSC Nederland, Treevive opgericht.

Treevive ondersteunt eigenaren van tropische bossen met financiering en technische assistentie om de ontwikkeling van de koolstofactiva van hun project te versnellen. De organisatie begeleidt ook bij het openbaar maken van de resultaten van deze projecten – inclusief de biodiversiteit en de voordelen van de lokale gemeenschap. Dit gebeurt door aan bedrijven die hun CO2-emissies willen compenseren hoogwaardige koolstofkredieten aan te bieden en investeerders betaalbare boslandschapsprojecten.

Partners

Treevive wordt mogelijk gemaakt door Form International en bouwt daarmee voort op 30 jaar expertise in investeringen en ontwikkeling van (agri)boslandschapsprojecten in tropische gebieden in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Form International heeft ook ervaring in de ontwikkeling en certificering van koolstofprojecten in de bossen en levert wereldwijd een breed scala aan bosbouwgerelateerde diensten.

Paul Hol, CEO van Form International: ‘Op deze manier willen we klimaatfinanciering kanaliseren daar waar dat het hardst nodig is. Dit is dan ook een oproep tot actie aan investeerders en bedrijven om samen met ons de langetermijn klimaatfinanciering voor het behoud, herstel en duurzaam beheer van tropische bossen te versnellen.

Directe start

In aanloop naar de lancering is Treevive in gesprek met de eerste investeerders en projecten. Dit betekent dat de boskoolstofversneller al van de grond is gekomen en binnenkort zijn eerste resultaten zal opleveren.

Eén reactie op “Klimaatfinanciering voor tropische bosprojecten versnellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer