Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe subsidieregeling bosaanplant op landbouwgrond Overijssel

Nog dit najaar opent een subsidieregeling voor bosaanplant op landbouwgrond in Overijssel. Er is budget beschikbaar voor ongeveer 100 ha bosaanplant.

Na intensief overleg met de provincie Overijssel over de Bossenstrategie opent er nog dit najaar een subsidieregeling voor bosaanplant op landbouwgrond. Bij dit overleg heeft Bosgroep Noord-Oost Nederland de samenwerking met het Overijssels Particulier Grondbezit opgezocht.

Tijdens het overleg bleek dat er voor particuliere eigenaren een belangrijke rol is weggelegd voor de doelstellingen wat betreft bebossing van landbouwgronden die de provincie heeft vanuit de bossenstrategie. In de eerste openstelling van deze subsidie vanuit de Bossenstrategie is naar verwachting budget beschikbaar voor ca. 100 ha bosaanplant.

Voorwaarden subsidieregeling bosaanplant

De provincie stelt wel nadere eisen aan de ligging, omvang en inrichting van de percelen waarvoor zij voor afwaardering en aanleg, subsidie verstrekken. De meest belangrijke eisen zijn dat de aan te planten soorten voor 60% inheems moeten zijn en dat de te bebossen grond op dat moment nog landbouwgrond is.

Daarnaast is er na aanplant (nog) geen mogelijkheid tot het aanvragen van beheersubsidie. De gemeenten moeten daarnaast medewerking verlenen in de vorm van aanpassing van het bestemmingsplan. De kosten hiervoor dienen door de eigenaar zelf gedragen te worden.
De Bosgroep kan de aanvraag voor een bestemmingsplanwijziging bij gemeenten (daar waar mogelijk) bundelen, waardoor kosten gespreid kunnen worden.

De eerste pilot van 20 ha is al aangemeld bij de provincie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer