Ga naar hoofdinhoud

Ontbossing neemt nog toe

Zeker 6,6 miljoen hectare bos is wereldwijd verloren gegaan in 2022, signaleert het Wereld Natuur Fonds (WWF) in meerdere rapporten. Dat is een toename van 4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is de belofte van wereldleiders om in 2030 ontbossing gestopt te hebben nog ver weg.

Het grootste deel van de ontbossing vindt plaats in tropische regenwouden. Zo ging daar zo’n 4,1 miljoen hectare aan bos verloren afgelopen jaar. ‘Ontbossing in de drie grootste tropische regenwouden (in Congo, Zuidoost-Azië en in het Amazonegebied) kan leiden tot een wereldwijde klimaatramp’, schrijft het WWF.

Inmiddels gaat er in tropische gebieden zoveel bos verloren dat daardoor meer CO2 vrijkomt dan het op kan vangen. Dat is onder meer doordat stukken in het regenwoud afgebrand worden om ruimte te maken, bijvoorbeeld voor landbouw. Vaak is dat illegaal.

Het WWF heeft samen met onder meer Wageningen University and Research en Deloitte een systeem gemaakt dat met kunstmatige intelligentie kan voorspellen waar mogelijk illegale ontbossing kan plaatsvinden. ‘Op die manier kunnen lokale overheden op tijd ingrijpen’, vertelt de natuurorganisatie.

2030 nog steeds haalbaar

Het WWF heeft ook uitgezocht of het überhaupt nog haalbaar is om tegen 2030 ontbossing gestopt te hebben. ‘Als wereldleiders en bedrijven hun beloftes houden en actie ondernemen, kunnen ze de bossen nog redden.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer