Ga naar hoofdinhoud

PEFC plant 1.000 bomen in Epe voor beter bos en bodem

Ook de laatste van 1.000 jonge bomen, hybride noot, is geplant in het bos van Gemeente Epe. Wethouder Annemiek van Loon deed dit samen met Maarten Willemen, voorzitter van PEFC Nederland.

‘Aanleiding voor het planten van de bomen was onze belofte om voor elke deelnemer van de PEFC-jaarbijeenkomst in november in ieder geval drie bomen te planten’, aldus Maarten Willemen.

De belofte is nu meer dan ingelost. Er zijn in het Epese bos op de Veluwe 1.000 jonge bomen geplant. De laatste boompjes, hybride noot – een kruising van de zwarte noot en de walnoot -, werden geplant door Annemiek van Loon, wethouder van de Gemeente Epe en Maarten Willemen, voorzitter van PEFC Nederland.

Beter bos en bodem

Eén van de belangrijkste opgaven van het gemeentelijk Bosbedrijf is het duurzaam in stand houden van het bos en het optimaliseren van zijn vele functies. In de afgelopen tientallen jaren is er al hard gewerkt om de bodems van de gemeentebossen gezonder en vochthoudender te maken en de biodiversiteit van de bossen te verhogen.

Wethouder Annemiek van Loon: ‘Voor het duurzaam in stand houden van het bos en verbeteren van zijn vele functies, is ver vooruit kijken nodig. Denken in bomentijd noemen we dat.’

Fotograaf Fred Rijckenberg

Houtoogst

Bosbouw met houtoogst is één van de functies van het bos. Afgelopen jaren is er hard gewerkt om de gemeentebossen te verrijken met een meer divers bomenstand. De volgende stap is om de bossen nog meer klimaatbestendig te maken door het aanplanten van loofbomen. Dat heet verloofing.

Sinds eind vorig jaar worden diverse boomsoorten geplant die diep wortelen en met hun blad een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de Veluwse bodem die vrij zuur en arm is.

De nieuw aan te planten bomen kunnen bovendien goed tegen drogere en warmere weersomstandigheden. ‘Het investeren in een gezonde bodem is niet alleen van belang voor de houtoogst, het zorgt er ook voor dat de bosbodem als een spons werkt en meer water kan vasthouden waardoor de bomen beter groeien en meer kunnen verdampen. Zo helpen de bossen ook om de verdroging tegen te gaan’, aldus Annemiek van Loon.

Duurzaam

PEFC, Programme for the Endorsement of Forest Certification is het internationale keurmerk voor duurzaam bosbeheer, hout(producten) en papier. Hout en papier met het PEFC-keurmerk komt uit duurzaam en sociaal beheerde bossen. In 2017 kreeg Epe als eerste Nederlandse gemeente het PEFC keurmerk voor duurzaam bosbeheer.

2 reacties op “PEFC plant 1.000 bomen in Epe voor beter bos en bodem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer