Begin september is de nieuwe, herziene versie van het ‘Praktijkboek bosbeheer’ gelanceerd. In deze versie zijn enkele correcties doorgevoerd maar ook nieuwe inzichten toegevoegd. De belangrijkste wijziging ten opzichte van de eerste druk is de toevoeging van de hoofdstukken ‘Boomveiligheid’ en ‘Omgaan met klimaat’.
Bij het beheer van bossen is vakkennis onontbeerlijk. Ingrepen van een bosbeheerder kunnen decennia lang doorwerken in het bos. Vakkennis vormt daarom één van de pijlers van duurzaam bosbeheer. Om die reden is in 2018 het ‘Praktijkboek bosbeheer’ voor het eerst uitgegeven.
Inhoud
Dit boek is geschreven op basis van de vakkennis van bijna 80 deskundigen uit zowel Nederland als Vlaanderen. In 17 hoofdstukken beschrijven zij alle aspecten van het praktische bosbeheer. Centraal staan de twee belangrijkste sturingsmaatregelen in bossen, namelijk verjongen en vellen. Om deze reden vormen hoofdstukken als verjongen, dunnen, eindkap en bosexploitatie de kern van het boek.
Maar ook meten en inventariseren, verpleging, houtverkoop, communicatie en participatie, groeiplaatsverbetering en natuurwaarden worden uitgebreid beschreven. Hierbij komen onderwerpen aan bod waar slechts weinig over is gepubliceerd in de afgelopen decennia. Uiteraard worden de nieuwste inzichten beschreven, zonder een voorkeur uit te spreken voor een bepaalde vorm van bosbeheer. De belangrijkste wijziging ten opzichte van de eerste druk is de toevoeging van de hoofdstukken ‘Boomveiligheid’ en ‘Omgaan met klimaat’.
Doelgroep
Het boek is gericht op de praktijk van het bosbeheer en geschreven voor een brede doelgroep van boseigenaren en beheerders tot studenten en beleidsmakers.
Praktisch
- redactie: Patrick Jansen, Martijn Boosten, Michaël Cassaert, Johnny Cornelis, Etiënne Thomassen & Hannes Cosyns
- uitgevers: Stichting Probos en Inverde
- 2018 | 560 pag. | ISBN 978 90 74277 29 7
- Prijs: €47,- incl. verzendkosten
- De tweede, herziene druk is te bestellen vanaf 7 september 2022.