Ga naar hoofdinhoud

Glansrol voor eiken op 27e Nederlandse Rondhoutveiling

De Bosgroepen houden op zaterdag 25 februari de 27e editie van de Nederlandse Rondhoutveiling in de aula van Yuverta in Velp. Er gaan 317 kavels rondhout van bovengemiddelde kwaliteit onder de hamer.

De Rondhoutveiling omvat in totaal ruim 800 kuub hout, met dit jaar een glansrol voor eik en iep. Maar er gaan 41 verschillende houtsoorten onder de hamer waaronder zomereik (inlandse eik)

en Amerikaanse eik, douglas, iep en acacia, en een aantal bijzondere soorten zoals zwarte noot en walnoot, taxus, peer, pruim, haagbeuk, Japanse notenboom, eucalyptus en doodsbeenderenboom. De veiling start 25 februari om 11.30 uur stipt en veilingmeester is ook dit jaar Alexander Pechtold.

Elk jaar organiseren de Bosgroepen op de laatste zaterdag van februari de Nederlandse Rondhoutveiling. Op deze voor Nederland unieke veiling worden de mooiste boomstammen uit bos en plantsoen per opbod verkocht. Het gaat om rondhout van bovengemiddelde kwaliteit dat wordt gebruikt voor bijzondere en duurzame toepassingen (meubelhout, restauraties, vloeren, kunstvoorwerpen, fijnhout etc.).

Kwaliteitshout

‘Met deze veiling willen we aandacht vragen voor het Nederlandse kwaliteitshout. De boseigenaar krijgt via de veiling een goede prijs voor het kwaliteitshout en de afnemers hebben keuze uit de mooiste en meest bijzondere kavels. De eindproducten gaan doorgaans nog generaties mee, waarbij ook de opgevangen CO₂ opgeslagen blijft in het hout.’

‘We hebben vooral heel veel mooie kavels eik en iep dit jaar. De grootste verandering is de nieuwe kavellocatie. Het hout ligt op de Rolbaan, aan het einde van de Deelenseweg, niet ver van de oude locatie. De kavels liggen hier meer beschut. Het goed neerleggen van deze grote hoeveelheid hout was alsnog een grote logistieke uitdaging. We hebben iets minder volume dan vorig jaar, maar de kwaliteit is super. We zijn in de beoordeling nog wat selectiever geweest, ook omdat we minder ruimte hebben op deze nieuwe kavelplaats.’

Rondhoutveiling praktisch

Belangstellenden kunnen de kavels vanaf zaterdag 11 februari bezichtigen op de kavelplaats in Arnhem (aan het einde van de Deelenseweg, noordzijde). Dagelijks van 9:00 tot 16:00 uur. De veiling is op 25 februari in de aula van Yuverta in Velp en start om 11.30 uur stipt. De kavelplaats en de veiling zijn vrij toegankelijk.

Bieden kan op locatie (aula Yuverta) of online via een online veilingsysteem. Wie wil meebieden op het aangeboden hout dient van tevoren een biednummer aan te vragen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Bosgroepen. Daar is ook de veilingcatalogus te downloaden.

2 reacties op “Glansrol voor eiken op 27e Nederlandse Rondhoutveiling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer