Ga naar hoofdinhoud

Houtbouw in België koelt af, 2.200 woningen in 2022

De houtbouwsector in België koelt af. Dit blijkt uit het tweejaarlijks onderzoek van Hout Info Bois over 2021 en 2022. In 2022 werden nog 2.200 houtbouwwoningen gebouwd, iets meer dan 6 procent van het totaal.

Van alle houten huizen wordt 80 procent in hsb gebouwd, gevolgd door CLT (kruislaaghout), houtstapelbouw en het palen-balkensysteem.

Marktstructuren, bouwondernemingsprofielen, houtbouwsystemen en de arbeidsmarkt zijn enkele thema’s die aan bod komen in de enquête van Hout Info Bois, het Belgisch informatiecentrum voor het materiaal hout.

Belangrijkste bevindingen houtonderzoek

  • 1. In 2021 en 2022 waren 150 houtbouwondernemingen actief op de markt.
  • 2. 60% van de ondernemingen in de sector realiseert minder dan 10 woningen per jaar.
  • 3. 15% van de ondernemingen realiseert meer dan 50 huizen per jaar, maar is goed voor 60% van de houtwoningbouwmarkt.
  • 4. 75% van de houtbouwwoningen wordt opgetrokken door ondernemingen die jaarlijks meer dan 20 huizen bouwen. De meeste van deze bedrijven realiseren eveneens niet-residentiële gebouwen.
  • 5. Het overige deel, dat 25% uitmaakt, wordt gerealiseerd door ondernemingen die zich toeleggen op een eerder ambachtelijke productie.
  • 6. In 2022 werden 2.200 houtbouwwoningen gebouwd.
  • 7. Het aandeel van de houtbouw ten opzichte van de volledige bouwsector is verder gedaald tot iets meer dan 6%. De gezondheidscrisis is hier zeker niet vreemd aan, zowel wat de directe als de indirecte gevolgen betreft. De forse stijging van de energieprijzen heeft er ook toe bijgedragen.
  • 8. Op gebied van het aantal ondernemingen, wordt de Belgische houtbouwmarkt overheerst door Waalse bedrijven die ongeveer 60% van de sector bestrijken, maar het gemiddeld aantal nieuwbouwwoningen per onderneming blijft in Vlaanderen 2,6 maal hoger dan in Wallonië.
  • 9. De tewerkstelling in de houtbouwsector kent met 1.674 loontrekkenden in 2022 een constante stijging.
  • 10. 80% van de houten huizen wordt gebouwd in houtskeletbouw, gevolgd door CLT (kruislaaghout), houtstapelbouw en het palen-balkensysteem.
  • 11. De niet-residentiële bouwsector lijkt op kruissnelheid te zijn met ongeveer 100.000 m² houten wanden die ieder jaar worden vervaardigd.

Mysterie waarom groei uitblijft

‘Het uitblijven van de daadwerkelijke groei van de houtwoningbouw blijft een mysterie,  zo stellen de onderzoekers. ‘Hout is immers het enige bouwmateriaal dat natuurlijk en hernieuwbaar is. Houtconstructies zijn kwaliteitsvol en voldoen aan dezelfde eisen als traditionele constructies op het vlak van thermische prestaties, luchtdichtheid, energieverbruik enz. Hout zou dus van nature moeten worden gepromoot als uitgelezen materiaal, vooral op milieugebied, in de strijd tegen de klimaatopwarming. Maar dit is nochtans niet het geval…’

België zou openbare houtbouwprojecten moeten verveelvoudigen, adviseren ze. ‘Overheden moeten het voorbeeld geven en de bekwaamheid en de knowhow op dit vlak naar voren brengen, zowel van het materiaal hout als van de houtsector.’

De enquête werd uitgevoerd door Hout Info Bois in nauwe samenwerking met het Office Économique Wallon du Bois en Embuild Wallonie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer