Ga naar hoofdinhoud

Nationale Houtbouwprijs 2023: dit zijn de winnaars

Het Houtblad heeft op 14 november de winnaars bekend gemaakt van de Nationale Houtbouwprijs 2023. Het nieuwe regiokantoor van netwerkbeheerder Liander in Amsterdam heeft de overall prijs gewonnen en is verkozen tot beste houten gebouw van Nederland.

Architect van het gebouw is De Zwarte Hond en Dura Vermeer bouwde het. Het pand met zeven verdiepingen heeft een stoere stalen buitenkant, die past bij het Westelijk Havengebied waar het staat. Aan de binnenkant is het grotendeels gebouwd van hout.

Liander Amsterdam

De vakjury koos vooral voor dit gebouw als overall-winnaar omdat de architect, in samenwerking met de constructeur, IMd Raadgevende ingenieurs, niet de voor de hand liggende oplossingen koos, maar een aantal innovaties ontwikkelde in samenspraak met de houtleveranciers.

Publieksprijs en zakelijke bouw voor Kip Store

Kip Store publieksprijs winnaar en zakelijke houtbouw bij nationale houtbouwprijs 2023

Er waren twee prijzen voor Kip Store in Utrecht: de publieksprijs en de hoofdprijs in de categorie zakelijke houtbouw. Van de 10.000 stemmen die het publiek uitbracht ging 8,3 procent naar dit houten pand in Utrecht dat Atelier Krouwel ontwierp voor Kip Caravans. De jonge architect realiseerde voor zijn opdrachtgever een bedrijfsgebouw van drie verdiepingen rond een centrale hal. Een groot deel van het gebouw, ook de verdiepingen, doet dienst als showroom voor kampeermiddelen.

Juf Nienke wint in Seriematige Houtbouw

Juf Nienke op IJburg in Amsterdam is dit jaar verkozen tot het beste seriematig gebouwde houten gebouw van Nederland. Vooral de architectonische kwaliteiten maakten het verschil. Juf Nienke bestaat uit grondgebonden woningen en appartementen, bestaat uit houten gestapelde modules van Barli. De samenwerkende architecten, Rau Archtiects en SeARCH Urbanism and Architecture, ontwierpen een gebouw dat, volgens de jury, al een ‘architectonisch gebaar maakt nog voordat de materialisatie duidelijk is’.

Green Office wint in Particuliere Houtbouw

Green Office is een bescheiden schuur-annex-garage-annex-logeerverblijf in Spaarndam uitgevoerd in CLT van de hand van architectenbureau werner kamp. In deze categorie heeft de vakjury gekozen voor vakmanschap, verfijnde detaillering en kwaliteit van het ruimtelijk ontwerp. ‘Het gebouwtje, van twee verdiepingen, gaat overal een relatie met zijn omgeving aan en lijkt veel ruimer dan het is.’

Eervolle vermelding Veldstation van Ro&Ad

Een eervolle vermelding van de jury kreeg het Veldstation van architect Ro&Ad in het Zeeuwse Saeftinghe. De onderscheiding wordt toegekend voor dit project omdat het bijzonder en onvergelijkbaar is. Het veldstation is gebouwd in opdracht van de Provincie Zeeland in een natuurgebied op de rand van het Verdronken Land van Saeftinghe, en dient als schuil-, verblijf- en opslagplaats voor onderzoekers, natuurbeheerders en vogel ringers.

Waar dit soort gebouwen vaak niet meer dan een schuur zijn, ontwierpen Ro&Ad een zeer fraai gebouw, dat deels op palen in het water staat, dat evenveel voor bewoning door dieren bedoeld is als verblijfplaats voor mensen. Veldstation is voor het grootste deel gemaakt van hergebruikt hout en andere hergebruikte materialen.

Winnaars 2022

De vorige editie van de Nationale Houtbouwprijs werd gewonnen door Haut in Amsterdam. Welke projecten er nog meer in de prijzen vielen in 2022 kun je ook op deze site teruglezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer