Biobased bouwen met hout is sterk in opkomst, dat ontgaat de professionele markt niet. Maar hoe kijken consumenten naar woningen van biobased materialen? Ondanks de vele vooroordelen, komt uit recent onderzoek onder ruim 500 consumenten naar voren dat er ook nu al veel mensen zijn die graag in een biobased woning willen wonen. Al staat de meerderheid er ambivalent tegenover. Dat blijkt uit consumentenonderzoek van Marjet Rutten van Gideon in opdracht van DigiGO, digitaliseringsorganisatie voor de gebouwde omgeving. “Niets houdt ontwikkelaars wat dat betreft tegen”, concludeert zij.
Willen mensen wel wonen in een biobased woning? Dat is een vraag die vaker wordt gesteld, maar nog niet echt is onderzocht. Daarom liet aanjager van biobased bouwen Marjet Rutten een aantal vragen meelopen in een groter consumentenonderzoek uitgevoerd door marktonderzoeksinstituut GfK. “De kans om meer kennis te krijgen over hoe consumenten kijken naar duurzaamheid, wilde ik niet voorbij laten gaan.”
Een biobased woning is gezonder
“Experts weten al langer dat een biobased woning veel gezonder is”, zegt Marjet Rutten. “Biobased materialen zorgen voor een gezond binnenklimaat. Veel gezondheidsklachten zoals allergieën, hoofdpijn en verkoudheid worden veroorzaakt door een ongezond leefklimaat. Door gezonde bouwmaterialen en gezond isolatiemateriaal te gebruiken verbeter je het leefklimaat. In een dampopen huis leeft het comfortabeler en gezonder.” Maar weet de consument dit?
Ook een deel van de consumenten ziet dat een biobased woning gezonder is om in te wonen, het betreft 28 procent. Toch is er nog wel wat werk te doen, want 15 procent is het (zeer) oneens met de stelling dat een huis gebouwd van biobased materialen gezonder is om in te wonen. De jeugd (tot 25 jaar) en mensen uit de stad zijn het meest positief (37%) over het wonen in een biobased woning.

Biobased bij (ver)bouwen
Op de stelling: “Bij (ver)bouw geef ik de voorkeur aan biobased materialen” reageren ongeveer evenveel mensen positief (26%) als negatief (24%). De meeste mensen staan er relatief ambivalent tegenover. Ook hier valt de voorkeur van jongeren voor biobased op. Dat biedt grote kansen voor biobased woningen in het starterssegment.
Extra betalen ligt lastig
Voor veel mensen ligt het moeilijk om extra te betalen voor biobased producten. Toch is 23 procent daar wel toe bereid. Daarentegen is 36 procent niet bereid om meer te betalen voor biobased producten. In stedelijk gebied is men eerder bereid meer te betalen en ook hoog opgeleiden, die meestal ook meer te besteden hebben, en mannen willen vaker meer betalen.
Aan de slag
De conclusie die Marjet Rutten hieruit trekt: “Een aanzienlijk deel van de consumenten wil graag in een biobased woning wonen. Dus gemeenten, ontwikkelaars en bouwers… Aan de slag!” Iets anders dat er voor haar uitspringt, is dat je vooral op de startersmarkt heel goed met biobased woningen kunt aankomen. “Wel is bij die jonge doelgroep de meerprijs, die je op dit moment nog soms betaalt, juist een punt van aandacht. In sommige gevallen zijn er wel subsidies en ik zie dit ook als een tijdelijke uitdaging. Over een aantal jaar zijn er waarschijnlijk geen hogere kosten meer. Dat heeft onder meer te maken met de ETS (red. European Trading System). Vervuilende industrieën krijgen daardoor extra kosten voor hun rekening. Zeker als dan ook nog de berekening in de milieuprestatie van een gebouw aangepast wordt en biogene opslag (CO2 opslag in bijvoorbeeld hout) meegerekend wordt, dan wordt houtbouw goedkoper en traditionele bouw duurder. Dus dat struikelblok van extra kosten zal zich oplossen de komende jaren, iets waar projectontwikkelaars nu al rekening mee kunnen houden.”
Campagne imago biobased bouwen
Martjet Rutten ziet, vanwege de grote groep die ambivalent tegenover biobased bouwen staat, de uitdaging om hen voor te lichten. “Er zijn nog te veel vooroordelen over bouwen in hout. Mythes die we moeten ontkrachten.” Eerder dit jaar is aanjager Gideon al een crowdfunding gestart voor een campagne om het imago van biobased bouwen, en in het bijzonder hout, te verbeteren en bewustwording te creëren bij consumenten. Er zijn al reeds sponsoren voor gevonden, maar nog niet voldoende om de campagne volledig te financieren. Hier lees je meer over Gideons campagne en crowdfunding. Zodra er voldoende financiering is, kan de campagne starten.
Lees hier het volledige verslag van het consumentenonderzoek, met grafieken die inzicht geven in de verschillen tussen doelgroepen.