Ga naar hoofdinhoud

Startup wil met AI houtbouw nog duurzamer maken

Elke boom heeft een eigen, unieke vorm waarvan houtzagerijen rechte planken maken. Hierdoor gaat een aanzienlijk deel van de boom verloren. Start-up Maestro wil het anders doen.

Door elke gekapte boom te analyseren met behulp van AI, wil het bedrijf houtafval bij de productie van planken en ook CLT met 30 procent terugdringen, zo zegt Maestro. Voor dit bedrijf ontwikkelden de Italiaanse architect Carlo Ratti en de 23-jarige ontwerper Mykola Murashko AI Timber.

De technologie is in staat om elke gekapte boom te analyseren en zo te bepalen hoe de stam zo efficiënt mogelijk verzaagd kan worden, zodat er zo min mogelijk hout verloren gaat. Het resultaat: een set van planken die verre van recht en gelijk zijn. Maar ook daar biedt AI Timber een oplossing voor. De technologie is namelijk ook in staat om te bepalen hoe de ongelijkmatige planken, als puzzelstukjes, in elkaar passen.

Volgens Ratti leidt dit niet alleen tot minder houtafval. Houtbouw wordt er ook mooier van, stelt hij in een persbericht: ‘De onregelmatigheid van de planken is een ode aan de oorspronkelijke vorm van de boom.’

Voor de productie van een kubieke meter CLT is ongeveer 2,75 kuub aan boomstammen nodig. Maestro heeft aan 1,9 kubieke meter boomstammen genoeg voor hetzelfde resultaat, maar hoopt in de toekomst met nog minder hout uit te kunnen.

Eén reactie op “Startup wil met AI houtbouw nog duurzamer maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer