Ga naar hoofdinhoud

Waterschap bouwt houten leidingbrug in Terwolde

Het waterschap Vallei en Veluwe bouwt een nieuwe rioolwaterzuivering (rwzi, in waterschap-taal) in het Gelderse Terwolde. Na uitgebreide milieuberekeningen is gekozen voor een houten leidingenbrug, de eerste in zijn soort in ons land.

De rwzi wordt momenteel uitgerust met een houten leidingbrug die wordt geleverd en gebouwd door Hupkes Wijma. Aan deze brug worden de leidingen van het gezuiverde afvalwater en van de proceslucht opgehangen. Ook geeft de brug toegang tot de beluchtingstanks. Het is de eerste keer in Nederland dat een rwzi uitgerust wordt met een houten leidingbrug.

Het waterschap past we de Milieu Kosten Indicator (MKI) toe bij de keuze voor te gebruiken materiaal. Hieruit bleek dat hout veel beter scoort ten opzichte van staal- en metaalconstructies. Onder andere omdat het hout CO₂ vastlegt en er geen schadelijke stoffen vrij komen bij de productie en verwerking van het materiaal. Uiteraard is het gebruikte hout, hardhout uit de tropen, voorzien van FSC keurmerk en onder sociaal goede omstandigheden geproduceerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer