Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam papier: dit zijn de mogelijkheden en ontwikkelingen

De vraag vanuit de markt blijft groeien; er is steeds meer behoefte aan duurzaam papier. De eindgebruiker maakt bewuster keuzes die minder belastend zijn voor de natuur, waardoor het productieproces geoptimaliseerd wordt. Maar welke mogelijkheden en ontwikkelingen zijn er op het gebied van duurzaam papier?

Verantwoord bosbeheer

Om papier te maken, gebruiken we cellulose uit hout dat gewonnen wordt uit productiebossen (verantwoord bosbeheer). De internationale organisatie FSC (Forest Stewardship Council) zet zich in voor het behoud van bossen en verantwoord bosbeheer wereldwijd. Hout- en papierproducten met een FSC-label, komen uit een verantwoord beheerd bos waarbij het bos wordt ingezet voor commerciële doeleinden, maar het ook behouden blijft.

En dat is nodig, want wereldwijde ontbossing is een groot probleem. Bomen zijn hard nodig om de klimaatveranderingen af te remmen en we kunnen niet zonder waardevolle bossen. Bossen zijn bijvoorbeeld onmisbaar voor de reductie van CO2. De vraag naar verantwoord bosbeheer neemt toe om het behoud van bossen te garanderen en tegelijkertijd het hout in te kunnen zetten om duurzaam papier te produceren.

Het productieproces van papier

Voor de productie van duurzaam papier is voornamelijk water en energie nodig wanneer je papier recycled. Wist je dat voor de productie van gerecycled papier 10-15 liter water per kilo papier nodig is? Voor nieuw papier is dat 25 (!) liter water. Het duurzame papier kan niet eindeloos worden gerecycled, omdat de papiervezels sterkte verliezen, maar toch is het een uitkomst om meer papier te hergebruiken voor uiteenlopende doeleinden. Van geboortekaartjes tot boeken, flyers, brochures en zelfs stickers. Het kan allemaal gedrukt worden op duurzaam papier.

Verschillende papiersoorten

Om duurzaam papier te kunnen maken, worden verschillende milieuvriendelijke keuzes gemaakt die onder andere zorgen voor een andere uitstraling van het papier. Het papier kan ook anders aanvoelen, omdat de structuur afwijkt van nieuwe papiersoorten. En wist je dat duurzaam papier ook vaker gecomposteerd kan worden? Het papier kan worden gemaakt van o.a. katoen, gerecycled materiaal en zelfs cannabis. Speciaal bierpapier neemt ook in populariteit toe: de combinatie van hop, mout en houtvezels is erg sterk.

Wanneer je kiest voor duurzaam papier, maak je het verschil en draag je bij aan een het verkleinen van de voetafdruk. Bij Onlineprinters vinden ze de bescherming van ons milieu ook erg belangrijk. Daarom zorgen zij ervoor dat de grondstoffen tijdens het productieproces van het drukwerk optimaal worden benut om verspilling te voorkomen. Als online drukkerij die produceert met eigen machines, kunnen zij milieuvriendelijke keuzes maken waardoor duurzaam printen tot de mogelijkheden behoort.

Interessant voor de houtbranche

De vraag naar duurzaam papier wordt steeds groter en blijft toenemen. Vooral het recyclen van papier blijkt erg populair, waarbij het papier opnieuw kan worden ingezet voor uiteenlopende doeleinden. Tijdens het recyclingproces worden de papiervezels korter, waardoor deze hun sterkte verliezen.

Dat betekent ook dat het recyclen van papier niet oneindig kan plaatsvinden en de oplossing is om nieuwe, lange houtvezels toe te voegen aan de oude vezels. Duurzaam beheerde bossen blijven ook in de toekomst nodig om deze nieuwe houtvezels beschikbaar te maken voor het recyclen van papier. Voor duurzaam papier is relatief minder ´hout´ nodig dan voor ´nieuw papier´, maar gezien de populariteit is de vraag zo groot dat de houtbranche het kan zien als een mooie kans om actief op in te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer