Ga naar hoofdinhoud

Hoe duurzaam is een pelletkachel?

Door de hoge energieprijzen gaan mensen op zoek naar goedkopere alternatieven om hun huis te verwarmen. Hierbij doen de zogenaamde pelletkachels het goed. Deze kachels branden op zogenaamde ‘pellets’; houtkorrels die veelal worden aangeprezen als duurzaam en milieuvriendelijk alternatief.

Uit een onderzoek van RTL4 blijkt dat de sites van de verschillende aanbieders inderdaad duurzaamheid beloven. Zelf CO2-neutraliteit wordt aangehaald. Ook pellets met een duurzaamheidslabel PEFC of FSC lijken het goed te doen bij milieubewuste consumenten.

De nieuwszender spreekt echter ook wetenschappers die hun vragen hebben bij deze claims. Op hun site schrijft ze: ‘Een van die deskundigen is Bert Heusinkveld, onderzoeker meteorologie en luchtkwaliteit aan de Wageningen Universiteit. “De impact op de luchtkwaliteit is best wel groot”, zegt hij.’

Relatief

Sommige beweringen kloppen wel, maar zetten alsnog geen zoden aan de dijk. Zo brandt een pelletkachel zuiniger dan een open haard maar is het rendement vele malen lager dan bij een gas cv-ketel of een warmtepomp.

Qua uitstoot scoort een pelletkachel 80% beter dan een houtkachel. Maar een pelletkachel in een woning halen die voorheen geen open haard of houtkachel had, betekent juist een verslechtering van de luchtkwaliteit. En dan gaat het niet alleen om fijnstof, maar ook kankerverwekkende stoffen. Daarbij maken milieuactivisten zich zorgen om de toegenomen houtkap als gevolg van de toename van de vraag naar pellets.

In het artikel staan nog veel meer aspecten die aangeven dat een pelletkachel wellicht wint van de openhaard, maar dat er nog vele kanttekeningen zijn te plaatsen bij de ‘duurzaamheid’ van de oplossing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer