Ga naar hoofdinhoud

Houtondernemer maant overheid tot energiebesparing

In een open brief richt Willem Schulpen, directeur van Ritmeester Meesterwerken in Hout uit Alblasserdam zich (onder andere) tot minister Rob Jetten. Schulpen bedankt Jetten omdat hij veronderstelt dat diens ministerie ervoor zorgde dat (een deel van) de kantoorverlichting in Den Haag ’s avonds wordt uitgeschakeld. In de brief roept Schulpen meer overheden, ondernemers en particulieren op om meer aan energiebesparing te doen. Hij geeft zelf het goede voorbeeld.

 Open brief en compliment aan de heer Rob Jetten

– Met aansporingen als onderstaand kort beschreven –

Geachte heer Jetten, beste Rob,

Ruim vier weken geleden zag ik als trouwe kijker van het acht uur journaal dat Xander van der Wulp voor een ‘wulps verlichte’ achtergrond het politieke nieuws uit de Hofstad aan het duiden was.

Ik hoorde zijn keurige commentaar maar was nog geïnteresseerder in de fel verlichte achtergrond.

Daar zag ik allerhande overheidsgebouwen zeer fel verlicht hun CO-2 en klimaatverstorende verlichting verkwisten…. Het klimaat opwarmen. Ik schrok enorm!

Met name de door Cesar Pelli verlichte ‘Zürichtoren’ met de bekende groene koepel straalde mij tegemoet. En op nog veel meer overheidsgebouwden werd er vrolijk licht verkwanseld, terwijl de energieprijzen hier door het dak vlogen en mensen in Oekraïne met angst en beven de winter tegemoet gaan….

Ik was verdrietig en ik dacht: dat is energieverkwisting! Dat is teveel CO2! Door de overheid die toch het goede voorbeeld moet geven?

Dus ik bleef niet comfortabel op de bank zitten maar schreef een email met mijn bezwaren namelijk: die ‘feestverlichting’ op al die overheidsgebouwen kan toch zeker wel uit? Zeker in deze tijd? Zeker als de overheid ‘ons onderdanen ’ het goede voorbeeld moet geven?

Ik wachtte af, maar verwachtte niets

Maar beste Rob… wat gebeurde er na twee weken? Ik werd gebeld (!) door een van jouw medewerkers die mij in een lang telefoongesprek vriendelijk vertelde dat hij ermee aan de slag zou gaan. Wat een blije dag was dat! Eindelijk een reactie. Ik kon het bijna niet geloven. Het was erg ingewikkeld vertelde hij, maar: ze zouden eraan gaan werken. (Ik dacht: dat is toch gewoon een Facility Manager bellen en ‘even langs laten komen op jouw Ministerie’ en vervolgens via het Ministerie van Algemene Zaken een oekaze het land in sturen dat op ALLE overheidsgebouwen de Feestverlichting uit moet? Per DIRECT! Maar dat blijkt dus bij de overheid niet zo te gaan. Het gaat over schijven, procedures, formaliteiten, processen en commissies, stuurgroepen, inspraakrondes etc. etc.

Vol spanning: een foto

Natuurlijk volgde ik elke dag vol spanning – als een kind die Sinterklaascadeautjes verwacht – het NOS-journaal en keek of ‘die lampen op de Zurichtoren’ misschien al uit waren? Nee… Maar een week later bleek dat het NOS journaal WEL een andere achtergrond (namelijk een foto!) achter Xander van der Wulp had geplaatst. Het werd dus erg spannend voor mij omdat ik dus vermoedde dat ‘achter de schermen’ ook iemand met het NOS journaal had gebeld… (Wow!) Het werd nog spannender!

Zo van: ‘Beste Journaalmensen, er is IEMAND die geklaagd heeft over onze energieverkwisting. Willen jullie die FEL VERLICHTE Zurichtoren van de ACM en ABD dus NIET prominent in beeld brengen? Wij moeten toch het goede voorbeeld geven??

Ik verwachtte al niets meer maar een klein sprankje hoop dat jouw medewerker mij telefonisch had gegeven bleef nog branden, smeulen…

En toen gebeurde het!

Gisteren om 20.00 uur weer het NOS journaal en – waar er volop teveel sensatie-aandacht was voor ‘het feit of de Koning wel of niet voetbal ging kijken in Quatar’ – (Journalisten: waarom brengen julllie zo’n man dan zo in verlegenheid?) toen zag ik Xander van der Wulp met…..op de achtergrond de Zurichtoren ZONDER verlichte koepel!

Bewijs:

Sorry Xander; nog een andere foto:

Onder de groene pijl de groene en niet meer fel verlichte Zurichtorenkoepel!

Deze twee foto’s die ik snel nam met mijn telefoontje vormen het bewijs! Dus, beste Rob: ik wil jou en jouw medewerker graag hartelijk bedanken voor deze klimaatverbeterende aktie!

Lange weg, verder

Maar: er is nog een lange weg te gaan… Want op de achtergrond zijn nog heel veel WEL FELVERLICHTE overheidsgebouwen te zien. Rechts en rechts boven…. Daar kan natuurlijk ook DE HELE – ELKE- NACHT de feestverlichting uit!

En… toen ik het journaal verder volgde zag ik het Buitenhof met een andere commentator (Jorn Jonker) en die stond voor een FEL VERLICHT Buitenhof (dat wordt aan de binnenkant toch verbouwd?) Zie de foto o.a. bij de Blauwe Pijl:

En mijn telefoontje kan niet alle lampen laten zien want dat waren er nog veel meer!

Afgelopen week zag ik ook de PERFECTE ACTIE van de Zuidas ‘Mag het licht uit?en ik bleek dus niet de enige Nederlander te zijn die zich stoort aan al die energieverkwisting!

Andere geadresseerden:

Welnu beste Rob, niet alleen wil ik jou en ook vooral je medewerker en de facility manager van de Zurichtoren een compliment maken en bedanken voor hun energiebesparende aktie maar ook deze open brief richten aan:

Alle overheidsbestuurders in Nederland:

Ga in plaats van op de bank zitten – of overdag op kantoor – eens ‘s avonds met uw wethouders een energiewandeling maken in uw dorp of stad en kijk eens hoeveel zinloze verlichting er nog brandt of energie er nog wordt verspild. Doe eens ‘een nachtdienst’ in uw dorp of stad (ik doe dat geregeld en sta werkelijk versteld!)

Mark Rutte

Beste Mark, kun je in overleg met Rob Jetten regelen dat op ALLE overheidsgebouwen het Licht Uitgaat in de Nacht? (En dus ook aan alle burgemeesters…)

Alle bedrijfsleiders in Nederland

Bekijk het energieverbruik in uw onderneming of afdeling eens GOED EN GRONDIG: Hoeveel apparaten staan er ’s nachts of in het weekend nog op STAND BY? Hier is de koffiezetmachine in de kantine al 15 jaar geleden na 15.00 uur (laatste pauze) helemaal UIT maar ik weet dat er nog 500.000 (!) van de machines zinloos de nacht en het weekend doorpruttelen. DAT ZIJN DUS 5600 UUR (!!!) ZINLOZE ENERGIEVERSPILLING per koffiemachine in uw kantines….

Even snel rekenen: dat kost dan 180.000.000 (!) Kilowatt aan verspilde energie. En daarmee kun je een TESLA ruim 7 MILJOEN (!) kilometer mee laten rijden. Anders gezegd: als alle bedrijven, kantines, kantoren etc alleen al hun koffiezetmachines op een tijdschakelaar zetten kunnen daar 350 Tesla’s 20.000 km per jaar mee rijden…..

En zo kunt u in uw bedrijf nog veel meer energieslurpers vinden. Voorbeelden:

➢ Bij ons gaat het internet na kantoortijd UIT. Energiebesparend en is er 5000 uur (!)ook geen enkele kans meer op een hack. Dat doen wij al meer dan 15 jaar (!)

➢ Ook de telefooncentrale gaat er helemaal UIT want als er niemand is… kun je een boodschap inspreken, een SMS-je sturen of een emailtje.

➢ Wij gebruiken de restwarmte van onze machines en hebben al jaren geleden energiebesparende pompen gekocht!

– Alle huiseigenaren in Nederland

Check je cv ketel nou eens… eindelijk! (Ik hoor nog steeds dat mensen dat te moeilijk vinden ZONDER HET TE BESTUDEREN of de PROBEREN!

Er zijn genoeg websites waar deze tips gegeven worden, zoals van Duurzaam Gebouwd, de Consumentenbond en Milieucentraal

Dan kunnen 7 miljoen (!) CV ketels 10 % energie besparen en dat is ca €200 per jaar ofwel: €1.400.000.000 (!) aan besparing!

Media moet meedoen

Maar nee: de TeeVee brengt elke dag de meest stompzinnige ‘val maar in slaap’ programma’s en drie keer nakauwen van een sportwedstrijd op de buis in plaats van zinvolle voorbeelden hoe wij Nederlanders Voorlopers kunnen worden in Europa! Dus:

Alle journalisten en programmamakers in Nederland

Waarom ‘knallen jullie’ niet bij elk journaal even een ENERGIETIP op de buis? Waarom van die nutteloze en effectbejag scorende dingetjes in het Journaal die de mensen niets brengen? Als je elke uitzending een

ENERGIETIP van 1 minuut op de buis brengt levert dat de Nederlanders kapitalen aan besparing op!

Frans Timmermans

Beste Frans, kun je regelen dat in heel Euopa die zinloze Feestverlichting op alle overheidsgebouwen in de nacht en het weekend (!) uitgaat? Dan doe je meer voor jouw Green Deal dan ik ooit verwacht had en hoeft Onze Lieve Heer ook niet meer Onze Lieve Aarde als een Fel verlichte Tennisbal uit het Heel en Al te zien!

Mw. Christianne van der Wal en Sjaak van der Tak

Waarom zetten jullie niet OOK VOL in op CO-2 besparing door minder gas en electra door ‘ons’ burgers en bedrijven te laten misbruiken? Ga die Boeren minder bashen en laat iedereen eens een steen bijdragen?

(Bijna) Alle automobilisten in Nederland

Stimuleer alle Nederlandse automobilisten eens tot Solidair Rijden. Waarom zijn jullie niet solidair met Oekraïne en de minima in Nederland? Waarom rijden jullie niet netjes ‘90’ zoals ik al maanden probeer voor elkaar te krijgen? Zie de sticker op onze linker zijruit van de bedrijfsauto (bij de kop van dit artikel) die minder dan 6 liter (!) gemiddeld op 100 km haalt:

Ik mailde er destijds – op 8 mei 2022 – een bericht over aan Ben van Beurden van SHELL PLC. Uiteraard: geen reactie want Shell wil helemaal niet dat wij minder brandstof gaan verbruiken. Zij gaan voor WINSTMAXIMALISATIE!

(Bah!). Beste Ben: waarom doe je niets bij al die honderden benzinepompen? Waarom bied je niet EEN MAAND LANG gratis BANDEN OPPOMPEN aan aan alle mensen die komen tanken? Waarom moet je daar ook nog een Euro per keer aan verdienen?

Dan bespaart autorijdend Nederland nog eens 7 % aan brandstof?

Maxime Verhagen van Bouwend Nederland

Beste Maxime, we kunnen makkelijk 10 miljoen ton CO2 besparen en dan kun jij lekker laten doorbouwen!

Hoe? Welnu: kijk naar en volg Zwitserland: in Zwitserland is de CO2 ‘productie’ 4,4 ton per hoofd van de bevolking; in Nederland 8,4 ton. Dat is een verschil van 4000 kilo per persoon! PER JAAR! Een totale besparingsmogelijkheid/kans van 17.500.000 x 4 ton = 70 MILJOEN TON (!!!) PER JAAR. Wij moeten toch makkelijk 15 % daarvan kunnen halen? Kijk daar eens naar en ‘follow the leader’… (Waarom publiceren journalisten daar nooit eens iets over? Zijn ze te lui of te dom of beide???)

Aan ons allemaal

Als wij ALLEMAAL onze schouders er eens DIRECT DOELGERICHT EN FLINK onderzetten besparen wij zo maar € 5.000.000.000 (Vijf Miljard Euro!) aan gas en electra per jaar en dat is € 285,00 per Nederlander per jaar.

Ik ben als kleine vrolijke vlinder benieuwd naar alle reacties waarvoor dank.

Met vriendelijke groet, geniet van deze Prachtige (Werk)dag die voor mij om 5 uur begonnen is met het schrijven van bovenstaande ,

Willem Schulpen, Ritmeester BV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer