Ga naar hoofdinhoud

Kopers willen meer betalen voor een houten huis

Zelfs als het koopbedrag er met 10 K door verhoogd wordt is 40 procent van de onderzochte kopers bereid dat te betalen om te kunnen wonen in een houten huis. Duurzaamheid is een belangrijk item voor een groot deel van de woonconsumenten, blijkt uit een onderzoek van ontwikkelaar Synchroon onder 500 personen.

Duurzaamheid en saamhorigheid staan hoog op het wensenlijstje van potentiële kopers, blijkt uit een onderzoek dat als afstudeeropdracht is uitgevoerd in opdracht van ontwikkelaar Synchroon. Het onderzoek Iedereen anders duurzaam is als whitepaper te downloaden.

Uit het onderzoek blijkt ten eerste dat voor veel mensen duurzaam wonen echt belangrijk gevonden wordt. De hoofdreden daarvan is de klimaatverandering en de wens om daar niet aan bij te dragen. Van de 500 ondervraagden vond maar 5 procent duurzaamheid niet of helemaal niet belangrijk bij de keuze voor een woning. Het belang voan groen en biodiversiteit in de buurt van de woning scoort ongeveer dezelfde percentages.
Wat ingewikkelder vragen, zoals of CO2 besparing bij de bouw en de levensduur van een woning een rol speelt, antwoordde nog steeds 61 procent positief.
Mensen zijn ook zeer bereid om mee te denken over het verduurzamen van hun buurt (74 procent) en willen graag meehelpen in collectieve tuintjes en groenvoorzieningen (63 procent). Aanzienlijk minder animo is er overigens om collectieve groenvoorziening in te richten als dat ten koste gaat van de eigen tuin (35 procent vóór).

Voor de ontwikkelaar heel interessant is de bereidheid om meer te betalen voor duurzaam wonen. De doelgroep die een huis zou willen en kunnen komen van tussen de 6 en de 8 ton zegt wel 10.000 euro extra te willen betalen om in een houten woning te wonen. Kopers van huizen boven de 8 ton zeggen wel 30.000 euro meer te willen betalen om in een houten huis te wonen. Beide bedragen zijn meer dan de meerkosten van 10 procent die in de markt als vuistregel gehanteerd worden voor houtbouw ten opzichte van ’traditionele’ bouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer