Ga naar hoofdinhoud

Lancering petitie Natuurinclusief Bouwen

Foto: Alice Wielinga, Rooftop Revolution

Een brede coalitie van partijen roept minister de Jonge in een petitie op om ‘natuurinclusief bouwen’ tot de norm te verheffen in De nieuwe Omgevingswet. Zij stellen dat de kans benut moet worden het goede te doen voor onze toekomstige leefomgeving, de natuur en het klimaat nu er tot 2030 een miljoen huizen gebouwd moeten worden. De partners van dit initiatief zijn breed verspreid over natuurorganisaties, bouwers en leveranciers voor een groene omgeving, waarin ook hout ook een rol speelt in buiteninrichting en duurzame gebouwen.

De initiatiefnemers, waaronder NL Greenlabel, Ballast Nedam Development, Heijmans Vastgoed, Barcode Architects en Decowood, zeggen: “Dit jaar vindt een van de grootste wetswijzigingen plaats. Daarin dreigt wetgeving te komen die op het gebied van natuurinclusiviteit lichtjaren achterloopt. Ondanks een herhaaldelijke oproep uit de brede sector bevat deze wet wederom geen concrete maatregelen voor natuurinclusief bouwen. Deze wet treedt naar verwachting op 1 juli 2022 in werking en wij willen dat de onze maatregelen voor alle nieuw te bouwen woningen en gebouwen met spoed worden verankerd in ‘Het Bouwbesluit’.”

De maatregelen

  • Natuur in de woning: in elke woning moeten nestelgelegenheden worden gerealiseerd voor gebouwafhankelijke soorten waaronder de huismus, gierzwaluw en vleermuizen.
  • Natuur op de woning: Alle platte daken dienen dubbel te worden gebruikt, in ieder geval voor zonnepanelen en/of vegetatie.
  • Natuur in de buurt: Elke woning dient uitzicht te hebben op natuurlijk groen, de openbare ruimte dient voor minimaal 30% uit groen te bestaan en er moet op wandelafstand toegang zijn tot openbaar groen.

Doel

Volgens de initiatiefnemers zijn we door natuurinclusief bouwen beter bestand tegen de effecten van klimaatverandering en dragen we direct bij aan de biodiversiteit. Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar vooral ook voor onze eigen gezondheid en welzijn. Onze gebouwde en ontworpen leefomgeving zal gaan fungeren als (stads-)ecoduct waardoor natuurgebieden op duurzame wijze met elkaar verbonden worden.

De petitie kan door iedereen ondertekend worden en bedrijven die achter ‘natuurinclusief bouwen’ staan kunnen partner worden in dit initiatief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer