Ga naar hoofdinhoud

Nieuw manifest: Bouwen binnen de grenzen van onze planeet

Vandaag is het manifest ‘Bouwen binnen de grenzen van onze planeet’ gelanceerd door Gideon building transition tribes en de Dutch Green Building Council (DGBC). De initiatiefnemers komen hiermee als vervolg op het eerdere manifest: ‘Een eerlijk speelveld voor een duurzaam Nederland’. Het manifest is bij de start al door veel organisaties ondertekend.

Dit nieuwe manifest is een vervolg op het eerste, dat veel publiciteit, kamervragen en beleidsvoornemers opleverde. Dat was toen ook de start van de oprichting van Gideon building transition tribes. Het platform van mensen, bedrijven en organisaties in de bouw die willen dat de bouw zo snel mogelijk een transitie doormaakt naar een duurzamer manier van produceren en wonen. Dit Gideon is initiatiefnemer van het ‘manifest 2:0’, samen met de Dutch Green Building Council. Reden van een hernieuwd manifest is dat de politiek niet snel lijkt te bewegen. Na kamervragen stelde minister Kajsa Ollongren een onderzoek in. Dat heeft nu tot een rapport geleid, maar nog geen concrete beleidsvoornemens.

De drie eisen in het nieuwe manifest:

A: Het introduceren van een ‘MPG-2’, die zich richt op de milieu-impact in de productie- en bouwfase.

B: Het verbeteren van het Milieuprestatiestelsel, waarbij de partijen de zestien aandachtspunten uit de Gideon-publicatie van mei dit jaar nogmaals onder de aandacht brengen.

C: Het bepalen van een carbon budget voor de bouwsector, om een grens te stellen aan de totale CO2-uitstoot van de sector en zo effectiever te sturen op verduurzaming.

Wat betreft A: Het manifest pleit ervoor om de uitstoot van CO2 van nieuwbouw- en renovatieprojecten tijdens de bouw te beoordelen en te normeren. Dit los van de CO2-impact die gebouwen hebben tijdens hun levensduur, zoals in de MilieuPrestatie Gebouwen-regeling wordt gehanteerd. Dat zou moeten leiden tot directe reductie van CO2 uitstoot in de bouw.

Wat betreft B: Het vorige manifest en de daaropvolgende overleggen en debatten gingen vooral over het gegeven dat de CO2-opslag in biobased bouwmateriaal en het hernieuwbaar zijn van dit materiaal te weinig in de cijfers van de MPG terugkwamen. Er zijn concrete aanbevelingen gedaan om dit aan te passen.

Wat betreft C: Het wordt al lang verwacht door veel partijen, maar een concreet wetsvoorstel is er nog niet voor ingediend: een totaal aan CO2 dat de bouwsector zou mogen uitstoten. Waardoor er een veel grotere noodzaak zou komen om duurzaam en met duurzame materialen te bouwen.

Hier leest u een toelichting op het manifest.

Het manifest staat open voor ondertekening via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer