Ga naar hoofdinhoud

Transparant hout duurzaam door citrusolie

Duurzaam polymeer maakt hout transparant. Bron: KTH

Hout is transparant te maken door de stof waardoor hout bruin wordt – lignine – te vervangen door een doorzichtig polymeer. Hiermee behoudt het hout zijn stevigheid maar is doorzichtig geworden. En hiermee een bijzonder bouwmateriaal.

Al in 2016 ontwikkelden onderzoekers van de Kungliga Tekniska högskolan (KTH) in Stockholm een milieuvriendelijke manier om lignine te verwijderen uit hout. Ze waren hiermee echter nog niet tevreden omdat voor het vervangende polymeer fossiele grondstoffen nodig waren.

Deze onvrede is nu opgelost door een duurzaam polymeer in te zetten. Deze is gemaakt van een grondstof die in citrusschillen is te vinden. Hiermee zijn de onderzoekers erin geslaagd hout op een duurzame manier transparant te maken. Het materiaal is namelijk ook gemaakt zonder oplosmiddelen. Verder zijn alle chemicaliën afgeleid van biobased grondstoffen.

Proces

Het proces om dit te realiseren start met het maken van limoneenacrylaat. Dit zijn de bouwstenen waaruit het duurzame polymeer bestaat. De grondstof is afkomstig van afvalstromen uit bijvoorbeeld fabrieken die sinaasappelsap maken. Hierna wordt de lignine uit het hout verwijderd met behulp van perazijnzuur. De limoneenacrylaat vervangt de lignine waarna een warmteproces start.

Door de warmte polymeriseren de bouwstenen tot polylimoneenacrylaat. Dit zijn lange moleculen die een stevig netwerk vormen binnenin de structuur van het oorspronkelijke. Om het limoneenacrylaat goed in de kanalen te laten doordringen, wordt het hout met barnsteenzuuranhydride bekleed. Het eindresultaat is doorzichtiger en sterker dan daarvoor. In concrete cijfers is het nieuwe materiaal twee keer zo sterk als het oorspronkelijke hout. Dit betreft zowel de elasticiteit als de treksterkte. Bovendien is het polymeer bestand tegen temperaturen tot 230 °C voordat het uit elkaar valt.

Experiment

De onderzoekers hebben voor deze experimenten gebruik gemaakt van els, berk, beuk en balsahout maar gaan ervan uit dat de methode geschikt is voor alle houtsoorten. Om echte toepassingen in de bouw mogelijk te maken zijn in de toekomst ook grotere panelen nodig. Het proces is nu alleen nog getest op kleine testplaatjes.

Beeldmateriaal: KTH

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer