Ga naar hoofdinhoud

VVNH aandeel duurzaam geproduceerd hout daalt iets

Het hout dat leden van de VVNH in 2022 importeerden komt voor 89,9 procent uit duurzaam beheerd bos. De leden importeerden vorig jaar bijna twee miljoen m³ aan naaldhout, hardhout en plaatmateriaal. In 2021 kwam 92,2 procent van de VVNH-houtimport uit duurzaam beheerd bos. In 2020 was het 93,7 procent.

Ondanks de daling is de VVNH trots op de resultaten. ‘De cijfers volgen de ontwikkelingen die er het afgelopen jaar speelden – en vreselijk genoeg – nog steeds spelen, zoals de Oekraïne oorlog. Dat de duurzaamheidscijfers ondanks alles toch op bijna 90 procent uitkomen is mooi en veelbelovend, stelt Paul van den Heuvel, directeur VVNH en -Centrum Hout.

‘Als het enthousiasme voor het gebruik van hout en andere biobased materialen zich zoals verwacht doorzet en zich ook vertaalt naar meer vraag naar duurzaam gecertificeerd hout wordt duurzaam geproduceerd en gecertificeerd hout echt een vanzelfsprekendheid.’

Duurzaam hout 2022

63,5% hardhout duurzaam

Het aandeel duurzaam geproduceerd naaldhout en plaatmateriaal in 2022 is respectievelijk 96,4% en 94,3%. Van het hardhout komt 63,5% (was in 2021 67,6%) uit gecertificeerd duurzaam beheerd bos met CoC-certificaat.

Jaarlijks monitort de VVNH de duurzame herkomst van het geïmporteerde hout dat haar leden op de Nederlandse markt brengen. De Stichting Probos analyseert deze gegevens vervolgens.

De VVNH doet dit vanuit het belang van duurzaam geproduceerd hout en duurzaam beheerde bossen, waarbij het uitgangspunt is ‘bos blijft bos’. Hout is hét biobased materiaal dat mede bijdraagt aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen, mits het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Uit de rapportage onder de VVNH leden blijkt dat de import van het aandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout en plaatmateriaal (met CoC-certificaat FSC en/of PEFC/STIP/Keurhout) in 2022 uitkomt op 89,9%. Daarmee is ca. 90% van het geïmporteerde hout dat de leden van de VVNH op de markt brengen met duurzaamheidscertificaat.

Minder naaldhout

De VVNH-leden importeerden in 2022 bijna twee miljoen m³ aan naaldhout, hardhout en plaatmateriaal. Uit de cijfers blijkt dat het volume geïmporteerd naaldhout in 2022 lager ligt dan de jaren daarvoor.

Dit kan verklaard worden door de Oekraïne-oorlog. Veel naaldhout vond zijn oorsprong in Rusland, dat nu vanwege sancties niet meer wordt geïmporteerd. Het kost tijd om alternatieven voor het Russische hout te vinden.

Tegelijkertijd is er een toename in het aandeel geïmporteerd hardhout, dat te verklaren is door het destijds aangekondigde stammenexport verbod vanuit Afrikaanse landen. Houthandels hebben hierop geanticipeerd door meer voorraad aan te leggen. Naar verwachting is deze toename daarmee ook niet structureel.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer