Ga naar hoofdinhoud

Europese maatregelen tegen Chinees okoumé multiplex gehandhaafd

Voor de derde opeenvolgende keer is de Anti Dumpingswetgeving van kracht geworden tegen multiplex gemaakt van okoumé uit China. De maatregel wordt steeds genomen om de Europese producenten van dit plaatmateriaal te beschermen.

De Europese multiplexfarieken die okoumé verwerken hebben met steeds strengere regels over arbo, veiligheid en productvoorschriften te maken. Dat zorgt ervoor dat hun kostprijs eerder stijgt dan daalt. In China is een grote industrie die, volgens in ieder geval de European Panel Federation, de branchevereniging van plaatmateriaalfabrikanten, veel met staatssteun overeind wordt gehouden. En dit terwijl de Chinese bouwmarkt afkoelt.

Prijzen uit China zijn te laag

De prijzen zijn daarom, beweert de EPF, en de Europese Unie gaat daar in mee, niet ‘marktconform’ en het gevaar bestaat daarom dat China goedkoop multiplex op de Europese markt brengt en daarmee de lokale productie in gevaar brengt.

China exporteert volop naar Aziatische en andere landen en daar blijken de prijzen inderdaad ook erg laag te liggen. De totale Europese markt van dit product wordt geschat op een waarde van 150 tot 200 miljoen euro. De import vanuit China is, voor zover na te trekken, na invoering van de anti dumping maatregelen tot nul teruggelopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer