Ga naar hoofdinhoud

Geen vorderingen cao conflict FNV en Hibin

FNV Bouw & Wonen en Hibin, de brancheorganisatie van Handelaren in Bouwmaterialen in Nederland, zijn nog geen stap verder in hun cao onderhandelingen. Dit blijkt uit navraag van Houtwereld. Het raakt 9.000 werknemers die sinds 1 januari 2023 zonder cao zitten. FNV wil vrijdag 17 maart gaan staken.

Hibin heeft haar leden (oa de bouwhandelaren BMN, Bouwmaat, Bouwcenter) vorige maand al wel geadviseerd om een loonstijging van 6,2 procent (hun eindbod) in te voeren zodat de impasse niet terugslaat op de werknemers in de sector.

Staking op 17 maart

FNV – met een looneis van ruim 14 procent – hield al een aantal prikacties na een ultimatum waar Hibin niet op in ging en sluit meer acties niet uit. Begin maart was de laatste werkonderbreking bij Decor in Son. 17 maart wordt nu genoemd als ‘volledige stakingsdag’. Nadere details en locaties volgen later deze week, laat de vakbond weten.

De vestigingen van Jongeneel en PontMeyer (beiden van Tabs Holland) zullen buiten deze acties blijven, zij vallen onder een andere cao, die voor de houthandel. Er zijn wel enkele bedrijfsonderdelen die onder Hibin vallen vandaar dat de merken ook zijn aangesloten bij de werkgeversorganisatie Hibin.

9.000 werknemers

De bij Hibin aangesloten bedrijven leveren bouwmaterialen voor voornamelijk de woning- en utiliteitsbouw. Onder de cao vallen ruim 9.000 werknemers en hun cao liep op 31 december 2022 af.

‘Het is nu heel stil en ik kan helaas geen vorderingen melden,’ zegt een woordvoerder van Hibin. Een gelijksoortige boodschap heeft Osman Yildiz van FNV Bouwen en Wonen. Hoewel er momenteel geen onderhandelingen plaatsvinden, sluit de FNV uitgebreidere acties niet uit en noemt Yildiz dus 17 maart als stakingsmoment.

3 reacties op “Geen vorderingen cao conflict FNV en Hibin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer