Ga naar hoofdinhoud

De ongekende mogelijkheden van engineered wood

Een van de sprekers op de Houtdag 2018 is Atto Harsta. Hij verkent de ongekende mogelijkheden van engineered wood.

Ir Atto Harsta is bouwinnovator. Opgeleid als bouwtechnoloog en industrieel ontwerper realiseert hij in co-producties met uiteenlopende partijen duurzame en gezonde leefomgevingen, gebouwen, producten en materialen.

Harsta is een voorvechter van een biobased (bouw)economy binnen de circulaire transitie. Als transitiestrateeg is hij actief voor de Bouwcampus om vraag en aanbod te verbinden en middels cocreatie tot onverwachte nieuwe oplossingen te komen. 

Minimale kennis

Harsta kent de klappen van de zweep als het om engineered wood gaat. “Hoewel de afgelopen eeuw talloze houtinnovaties op de markt zijn gekomen, is de kennis van deze engineered producten, zoals kruislaaghout en gemodificeerd hout, zeker bij architecten minimaal”, ziet Harsta.

“Hout heeft zich altijd onderscheiden door haar eenvoudige aanpasbaarheid. Met de komst van nieuwe productie- en verwerkingstechnieken veelal i.c.m. slimme lijmen en modificatieprocessen zijn de er de afgelopen jaren tal van nieuwe houtproducten en -systemen geïntroduceerd.”

Partijen zijn zoekende

Veelal systemen en houtproducten zijn in het buitenland geïntroduceerd, weet Harsta. “Sommige producten hebben inmiddels de eerste toepassingen in Nederland meegemaakt. Onder de vaak afgekorte houtconstructienamen als CLT (Cross-Laminated Timber), LVL (gelamineerd fineerhout), lichtgewichtvloerconstructies, Flexvloer, doen ze hun intrede op de markt. Voor veel partijen is het nog zoeken wat de onderscheidende functionaliteiten zijn en daarmee de meest geëigende en concurrerende toepassingen.”

De mogelijkheden van deze ‘innovatieve houtproducten vragen voor nieuwe toepassingsmogelijkheden en een herleving van de houtarchitectuur. Harsta: “De houthoogbouw is daar één van de resultanten van. Aan de vraagzijde zien we een hele concrete behoefte aan nieuwe (hout)producten waarmee we de gebouwde omgeving kunnen transformeren naar een gezonde, circulaire en gasloze samenleving.”

Harsta schetst in zijn presentatie een verkennend en verbeeldend overzicht van deze ontwikkelingen onder de titel ‘de ongekende mogelijkheden voor een nieuw houtarchitectuurttijdperk dankzij Engineered Wood’.

Meer informatie over de Houtdag 2018

Atto Harsta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer