Ga naar hoofdinhoud

Europese Bossenwet moet wereldwijd bossen beschermen

Producenten moeten gaan aantonen dat het tot stand komen van hun producten niet ten koste is gegaan van het bos. Een wetsvoorstel daartoe is op 6 december na lange beraadslagingen door de Europese Commissie en het Europees Parlement vastgesteld. Invoering wordt over 1,5 jaar voorzien.

De wet heet officieel ‘EU Regulation on deforestation-free supplychains‘ en houdt in dat in de Europese zone geen producten meer verkocht mogen worden waarbij bij de productie bossen verloren zijn gegaan. Dan kan het gaan om zeer uiteenlopende producten van de precies omschreven grondstoffen soja, rundvlees, palmolie, hout, rubber, cacao en koffie. Van deze producten is bekend dat voor de verbouw ervan bosgebied wordt gekapt ten behoeve van plantages. Dat is ongewenst vanwege de afname van CO2-opslaande en zuurstof producerende bossen, de biodiversiteit, de bescherming van inheemse volken en de natuur in het algemeen.
De regeling omschrijf dus precies de grondstoffen en schrijft voor dat producenten zich voor de hele productieketen moeten verantwoorden: het moet bekend zijn van welke akkergronden de grondstoffen afkomstig zijn. Zo kan gecontroleerd worden of er ontbossing door is veroorzaakt. Het maakt in deze nieuwe regeling niet uit of het bos volgens de daar geldende regels legaal of illegaal is gekapt.
Opmerkelijk is dat hout als geoogste grondstof ontbreekt in het voorstel. Greenpeace wijst daar met nadruk op. Volgens de milieu-organisatie, die de Bossenwet overigens wel ziet als een belangrijke eerste stap, komt dat door de houtlobby, de Europese bosbouw en druk van de Canadese regering. Daardoor is er, volgens de organisatie, nog altijd ruimte voor onverantwoorde houtkap die weliswaar legaal kan zijn maar toch tot ontbossing leidt. Daarnaast wordt in deze Bossenwet niets geregeld over bescherming en uitbreiding van het ongerepte bos en van inheemse volkeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer