Ga naar hoofdinhoud

Grote vraag naar houten producten in Zweden

Grote vraag naar houten producten in Zweden

De vraag naar houten producten blijft onverminderd hoog in Zweden. De toelevering is echter beperkt. Ondanks alle beschikbare productiecapaciteit en de productierecords die in maart zijn gehaald, hebben de Zweedse zaagmolens het laagste voorraadniveau sinds twintig jaar. Dit legt een druk op de prijzen van gezaagd hout.

‘De vraag stijgt en hiermee de prijzen op de wereldmarkt. De houtindustrie is gewend aan flinke prijsfluctuaties en kan daar ook mee omgaan. Maar de situatie op dit moment is niet normaal. Aan de andere kant, wanneer je kijkt naar de prijzen van hout over een langere periode, dan is de groei bescheiden geweest. We komen hiermee misschien in een situatie waarin hout een eerlijker marktwaarde bereikt’, zegt Christian Nielsen. Hij is marktanalist voor de industrie organisaties ‘Swedish Wood’ en de ‘Swedish Forest Industries Federation’.

Wereldwijd tekort

Zweedse zaagmolens zijn in staat gebleken de productie op gang te houden gedurende de pandemie. Maar door de toenemende vraag naar houten producten wereldwijd, zijn de voorraden geslonken.

Het wereldwijde tekort aan houten producten is vooral te danken aan een lagere productie in andere delen van de wereld. Verschillende producenten van houten producten die normaal een hoge productie hebben, hebben hun activiteiten in 2020 terug geschroefd. Dit leidde uiteindelijk tot een tekort op de internationale markt. We zien nog steeds de consequenties van deze onbalans.

Vertrouwen

‘Het wereldwijde tekort van houten producten is een onmiskenbaar feit, maar de Zweedse zaagmolens werken nog steeds zo hard als ze kunnen om aan de bestaande vraag te voldoen. Hun kracht zie je terug in de leveringen die ook tijdens de kritische maanden van de pandemie grotendeels gewoon doorgingen. Ik ben ervan overtuigd dat onze leden zich op dit moment volledig focussen op het leveren van houten producten aan hun klanten’, laat Mathias Fridholm, directeur van Swedish Wood weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer