De stop op de import van hout uit Rusland raakt de Finse houtindustrie verhoudingsgewijs zwaar. Het land was voor tenminste 8 procent afhankelijk van Russisch hout. Het maakt dat de Finnen anders naar hout en landbouwgewassen kijkt.
Het houttekort in het Noord-Europese land is best nijpend, schrijft Woodcentral in een lang artikel online. Het wegvallen van het Russische hout kan namelijk niet in eigen land worden gecompenseerd omdat duurzaam beheer een natuurlijke grens stelt aan de hoeveelheid hout dat gekapt kan worden. Het totale aandeel Russisch importhout lag op 8 tot 10 procent, maar dat lag bij de zagerijen in het zuid-oosten van het land nog veel hoger.
Hoogwaardiger gebruik van hout
Grote houtverwerkers als Metsa Wood en Stora Enso zetten inmiddels de tering naar de nering. Eén van de maatregelen is concentratie op de hoogwaardige aanwending van houtproducten en het verminderen of zelfs stoppen van het gebruik van hout voor bulkproducten als biomassa en pulp. (Stora Enso sloot bijvoorbeeld een pulp-fabriek in Kotka met als reden het wegvallen van Russisch rondhout).
Lignine heeft tal van mogelijkheden
Een andere weg is het optimaler benutten van bomen en hout. Met name de lignine, die tot voor kort als een restproduct bij het houtzagen of -versnipperen werd gezien en afgevoerd werd om te verbranden, is aan een opmars bezig. In heel Europa zijn vergaande onderzoeken gaande om voor lignine te betrekken in tal van productieprocessen, van (hout) lijmen tot aan ingrediënten van lithium-ion batterijen aan toe.
Biovezels als vervanging van hout
Om aan de behoefte aan vezels te voldoen kijken de grote houtverwerkers nu ook naar agrarische restproducten. Er lopen tal van onderzoeken naar het inzetten van dit soort biobased producten als vervanging van hout. Zoals in de pulpindustrie voor het maken van papier maar ook voor de textielindustrie voor meer duurzame kleding.
Houtwereld; prima blad met goede informatie
graag aandacht voor correct Nederlands:
Het maakt dat de Finnen anders naar hout en landbouwgewassen kijkt. kijken dus…
In heel Europa zijn vergaande onderzoeken gaande om voor lignine te betrekken
voor kan vervallen