
Aftermovie Houtdag 2021
Thema Houtdag 2021: Houtbouw voor de toekomst
Nederland is in de ban van houtbouw. De plannen, ambities en concepten voor het bouwen met hout tuimelen bijna letterlijk over elkaar heen. Dat is om veel redenen een zeer goede ontwikkeling. Tegelijk is het wel zaak dat in een markt vol nieuwe toetreders het kennisniveau op peil blijft. We hebben niet zomaar houten gebouwen nodig, maar goed gebouwde houten gebouwen. Niet zomaar biobased-ambities, maar goede, uitvoerbare biobased plannen. Op De Houtdag 2021 zal een keur aan binnenlandse en buitenlandse deskundigen ingaan op het deugdelijk en degelijk ontwerpen, construeren en bouwen van gebouwen met hout. Aan de orde komen vragen over brandveiligheid, geluidwering, stabiliteit, belastbaarheid en duurzaamheid van houten gebouwen. Verder is er aandacht voor de stand van het wetenschappelijk onderzoek op houtbouwgebied. En worden tijdens De Houtdag voorbeelden van uitstekende houtbouwprojecten beloond met de Nationale Houtbouwprijs 2021.
.
Locatie en datum Houtdag:
Musis
Datum: woensdag 24 november 2021
Adres: Velperbinnensingel 15, 6811 BP Arnhem
Programma:
De middag zal bestaan uit een verzameling lezingen en kortere pitches, alles plenair. Keynote speakers uit binnen- en buitenland wisselen af met presentaties van innovaties en onderzoek. Tussen de lezingen door zijn er video’s te zien van de genomineerde projecten voor de Nationale Houtbouwprijs 2021 en vinden de uitreikingen plaats. De voertaal is Nederlands, de buitenlandse sprekers zullen Engels spreken. Naast het inhoudelijke gedeelte is er volop ruimte en tijd om te netwerken en kennis te maken met de sponsorbedrijven. De dag wordt afgesloten met een borrel.
Key note speakers

Shajay Bhooshan, senior associate bij Zaha Hadid Architects, woont en werkt in Londen. Hij geeft bij ZHA leiding aan de Computation and Design onderzoeksgroep. Hij is verder studio-master van de post-doctorale opleiding van het Design Research Laboratory van de Architectural Association (AADRL).
Daar onderzoekt hij het ontwikkelen van gebouwen met maximale inbreng van de bewoners gebruik makend van geavanceerde digitale technieken voor design en productie. Hierover doet hij ook onderzoek voor zijn doctoraalstudie bij de Block Research Group (BRG) van de ETH in Zürich.
Bhooshan zal op De Houtdag uitleg geven over ‘digital timber’: een manier om grootschalig en betaalbaar samen met toekomstige bewoners houten gebouwen te maken, lokaal industrieel vervaardigd. In de organische vormentaal die de wereld van Zaha Hadid Architects kent.

Franco Piva, oprichter van Ergodomus Timber Engineering in Pergina Valsugana, Noord-Italië. Auteur van twee boeken over houtconstructies (een derde, voorlopig alleen in het Italiaans, is onderweg). Geldt als wereldwijde expert.
Zijn bureau was betrokken bij meer dan 300 houten gebouwen op verschillende continenten. Piva houdt zich met alle aspecten van houtconstructies bezig, hij tekent constructies maar programmeert desgewenst ook CNC-machines.
Op De Houtdag zal hij ingaan op zijn basisprincipes voor een goed houtbouwontwerp: detaillering, duurzaamheid van de constructie, prefabricatie, engineering en een holistische benadering van het project.

Robert Schmitz, Is partner bij White arkitekter in Stockholm sinds 2013. Het kantoor heeft circa 510 medewerkers in verschillende vestigingen die allemaal mede-eigenaar zijn, en circa 120 partners. Schmitz is lid van het strategisch managementteam en heeft op het Stockholmse kantoor de functie van Director of Competitions.
Schmitz studeerde architectuur aan de Chalmers University of Technology in Götenborg. Op zijn palmares staat de realisatie van het gemeentehuis van Täby (Zweden), dat werd beloond met de IDEA gold medal award in 2017. White arkitekter is voornemens om in 2030 alleen nog CO2-neutrale gebouwen te realiseren.
Robert was de leidende architect bij de realisatie van het onlangs geopende Sara Kulturhus in Zweden, een hotel-annex cultureel centrum van bijna 80 meter hoogte dat vrijwel geheel uit hout bestaat. Op de uitdagingen bij de realisatie van dit gebouw zal hij ingaan tijdens de Houtdag.
Met korte lezingen door:

Karina Sultan, in 2020 afgestudeerd aan de opleiding Bouwkunde, Hogeschool Rotterdam. Nu werkzaam als technisch ontwerper bij Urban Climate Architects.
Voor haar afstudeeronderzoek heeft zij een Architecten HoutBouw Overzicht gecreëerd dat handvatten geeft voor het ontwerpen van houten draagconstructies bij appartementen.

Emile Stuy, commercieel directeur Anker Stuy Verven in het Friese Terwispel. Derde generatie in dit 60-jarige familiebedrijf. Dat is marktleider als verfproducent voor de houtverwerkende industrie. Door de jaren heen zijn de producten steeds meer verduurzaamd. De ontwikkelingen in de chemie volgen elkaar snel op. Tal van innovaties zorgen voor verdergaande verduurzaming en kunnen functioneel bijdragen aan het uiteindelijke design/ontwerp.

Bram Niessen, is werkzaam als constructeur bij JVZ ingenieurs. Rondde na respectievelijk MBO bouwkunde en HBO bouwkunde recent zijn ‘Master in Structural engineering’ af. Bestudeerde daarvoor de dimensionering van vloeren van clt in relatie tot eisen en normen over (akoestische) trillingen.

Satoru Muneda, Oprichter Machi Machi Architects, Amsterdam. Zowel in Japan als Nederland gediplomeerd architect. Streeft naar introductie van nieuwe architectuurconcepten door kennis en ervaring over ontwerp en technologie uit beide landen te combineren.

Tim Stins, studeerde dit jaar af aan de TU Delft, Bouwkunde, afstudeerrichting: demontabele houten hoogbouw. Zijn eindstudie concentreerde zich op het indexeerbaar maken van de demontabiliteit van recent gerealiseerde hoogbouwprojecten. De resultaten van dit onderzoek zijn meegenomen in het ontwerp van een voorbeeldproject: een demonteerbaar hoog houten gebouw, gesitueerd in de Binckhorst, Den Haag.

Ingrid Hulshoff is portefeuillemanager bij Syntrus Achmea, met 10 miljard euro belegd vermogen het grootste vastgoedbeleggingsfonds van Nederland. Onlangs verscheen een ‘position paper’ van haar bedrijf met de titel Houtbouw, een gezonde belegging. Deze stellingname zal ze op de Houtdag toelichten.
.
Aanmelden voor de Houtdag:
U kunt zich hieronder aanmelden. Er is een beperkt aantal toegangskaarten beschikbaar. Heeft u een vraag over uw aanmelding stuur dan een mail naar Marketingbouw@Eisma.nl
Bent u abonnee van Het Houtblad, Houtwereld of één van onze andere Eisma titels?
Aanmelden
Wilt u meer weten over ontwerpen en bouwen met hout?
Aanmelden
Ben jij student en wil je meer weten over ontwerpen en bouwen met hout? Kom dan naar de kennisdag.
Aanmelden
U bent VVNH of NBvT lid en wilt u meer weten over ontwerpen en bouwen met hout?
Aanmelden
Houtdag 2021 in Musis Arnhem