Ga naar hoofdinhoud

100% gecertificeerde inkoop tegen ontbossing

Wet- en regelgeving nodig om ontbossing tegen te gaan

De invoer van landbouw- en bosbouwgrondstoffen door de EU leidde tussen 2005 en 2017 in 3,5 miljoen ha ontbossing. Dit ging gepaard met 1,8 miljard ton CO2 en zet de EU op de tweede plaats (na China) wat betreft handel die ontbossing in de hand werkt. Dit zijn enkele van de belangrijkste cijfers van een nieuw rapport van het WWF, ‘Stepping Up? De aanhoudende impact van de EU-consumptie op de natuur wereldwijd ’.

Vrijwillig of verplicht?

Om de ontbossing als gevolg van deze handel tegen te gaan, pleit het rapport voor verdere wetgeving aan de vraagzijde. Hiermee zouden toeleveringsketens van grondstoffen in de EU geen aandeel meer moeten hebben in ontbossing. Bovendien kan nieuwe wetgeving de consumptie in de EU transparant duurzaam maken.

Vrijwillige duurzaamheidscertificering van bosbeheer en grondstoffen is niet voldoende, zegt WWF. Meer heil ziet de organisatie in nieuwe wetgeving om toelevering van landbouw- en bosbouwgrondstoffen zodanig in te richten dat het geen bijdrage levert aan de ontbossing.

Begin is gemaakt

Hiermee is reeds een begin gemaakt zoals blijkt uit een goedkeuring door de EC. ‘Informatie over intensivering van EU-actie om de bossen in de wereld te beschermen en te herstellen’. In deze goedkeuring belooft de EU maatregelen te nemen om de ecologische voetafdruk van haar consumptie te verkleinen. Onder meer via nieuwe wetgeving die ontbossing door de hele toeleveringsketens voorkomt. De toezegging werd bevestigd in de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 en van boer tot bord.

Het WWF-rapport zelf is bedoeld om de EU aan te moedigen en te ondersteunen bij het ontwikkelen van dergelijke maatregelen. De huidige EU-maatregelen om illegale houthandel aan te pakken zijn waardevol, zegt het WWF, maar worden beperkt door het feit dat een grote mate van ontbossing als legaal wordt beschouwd. Dit volgens de wetten van tropische leverancierslanden. Het WWF zegt ook dat in sommige gevallen certificeringsprogramma’s van derden hebben geleid tot minder bosverlies. Daar staat tegenover dat ‘de marktopname beperkt en ongelijkmatig is’.

Eén reactie op “100% gecertificeerde inkoop tegen ontbossing

 • De titel van het artikel klopt niet.
  Sinds het begin van FSC in Brazilie zijn er 5 FSC bossen volledig vernietigd geweest, door landkrakers (Sem Terras).
  FSC wereldwijd, WWF en Greenpeace hebben geen enkele openbare statement gemaakt om deze FSC operators te ondersteunen.

  Met openbaar statement bedoel ik: Wereldwijde -demonstraties & -publicaties.

  Daarnaast zijn er al grote illegaal hout publicaties geweest van gecertificeerd hout.
  De bekendste is IKEA en Chinees triplex.

  Het probleem ligt niet bij het certificeringsschema, maar bij de mens en hoe meer gecertificeerde bedrijven erbij komen. Hoe meer het een marketingtool wordt, in plaats van een duurzaam doel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer