Ga naar hoofdinhoud

150 jaar oude eikenbomen gekapt voor Notre Dame

De architecten die verantwoordelijk zijn voor de herbouw van de Notre Dame in Parijs hebben de eerste 85 oude eikenbomen in Franse openbare bossen geïdentificeerd. Deze worden gebruikt om de torenspits van het door brand verwoeste gebouw te herbouwen.

Deskundigen hebben 59 van de bomen gekapt in het Villefermoy-bos in de regio Seine-et-Marne. Nog eens 26 eiken worden gedoneerd door vier staatsbossen, beheerd door het Staatsbosbeheer.

De enorme restauratie heeft in totaal 1.000 Franse eiken nodig. De eiken zijn ongeveer 150 jaar oud. Nadat president Macron verklaarde dat de gotische torenspits net als voor de brand zou worden herbouwd, werden deze eiken gekozen. Voorstellen voor een meer eigentijdse wederopbouw werden afgewezen. Er werd een oproep gedaan aan openbare en particuliere bossen voor Franse bomen van meer dan een eeuw oud.

De enorme houten torenspits van de kathedraal stortte in tijdens de brand die hem in april 2019 teisterde. De structuur, ontworpen door de Franse architect Eugene Viollet-le-Duc, werd in de 19e eeuw toegevoegd aan de middeleeuwse kathedraal en werd gemaakt van gesneden eikenhout uit de Champagnestreek, evenals 250 ton lood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer