Ga naar hoofdinhoud

1500 extra hectare bos in Utrecht voor 2040

De provincie Utrecht zal in de komende jaren flink wat bomen erbij krijgen. Bijzonder is dat hiervoor niet alleen nieuwe bomen worden aangekocht, maar ook bomen worden hergebruikt. ‘Meer Bomen Nu’ verplaatst hiervoor bomen en struiken van ongunstige plekken naar locaties waar de overlevingskansen groter zijn of de bomen meer gewenst.

Bosontwikkeling is populair en leidt soms tot situaties dat boomkwekers onvoldoende voorraad hebben om aan de vraag te voldoen. ‘Meer Bomen Nu’ biedt een oplossing door bomen en struiken die op een ongunstige of onhandige plek staan – bijvoorbeeld een berk op een heideveld – te verplaatsen naar locaties waar het groen juist zeer gewenst is. Omdat de bomen door vrijwilligers worden verplaatst, speelt de organisatie ook een rol in het verbinden van mensen.

De komende winter zal ‘Meer Bomen Nu’ 50.000 nieuw geplante bomen in Utrecht verzorgen. Hiervoor stelt de provincie Utrecht 45.000 euro beschikbaar. Daarnaast is de provincie bezig met de ontwikkeling van 1500 hectare bos waarin de komende jaren nog eens 600.000 extra bomen zullen worden geplant.

Meer Bomen Nu

De organisaties Meer Bomen Nu voert haar werkzaamheden niet alleen in Utrecht uit. Landelijk  zijn er de afgelopen twee winters 890.000 jonge bomen en struiken verplaatst. En met succes want het overlevingspercentage is vergelijkbaar met reguliere bosaanplant: afgelopen jaar overleefde 80 procent. De bomen en struiken worden vooral op particulier terrein bij burgers, boeren en startende voedselbossen geplant. Dit gebeurt overigens gratis; mits de bomen inheems en ecologisch verantwoord zijn.

Deze ontwikkeling past in het strategisch bosbeleid van de provincie Utrecht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer