Ga naar hoofdinhoud

30% boomsoorten wereldwijd bedreigd

BCGI publiceert rapport dat aangeeft dat 30% van de bomen wereldwijd met uitsterven wordt bedreigd.

In september 2021 publiceerde de internationale organisatie van botanische tuinen BGCI een onderzoeksrapport over de staat van bomen in de hele wereld. De hoofdconclusie liegt er niet om: ongeveer 30% van alle boomsoorten in de wereld wordt met uitsterven bedreigd.

Het onderzoeksrapport over de staat van bomen in de wereld is opgesteld op basis van cijfermateriaal dat de organisatie via het zogenaamde Global Tree Assessment. Hier is in samenwerking met 500 onderzoekers en zestig onderzoeksinstituten wereldwijd onderzoek gedaan.

Oorzaken

Uit de cijfers komen drie oorzaken voor de bedreiging van 30% van de bomen genomen. Als eerste de ontbossing die heeft geleid tot een afname van meer dan 40% in de afgelopen driehonderd jaar. Verder heeft de exploitatie van hout gevolgen gehad voor meer dan 7.400 boomsoorten. Een derde oorzaak vindt het rapport in boomziekten die toenemen door onder meer de klimaatveranderingen. Juist door deze ontwikkelingen krijgen invasieve plaatsoorten de kans op inheemse soorten te overwoekeren. Ook de toenemende droogt vormt hierin een bedreiging.

Het rapport geeft verder aan dat bomen er niet in de hele wereld slecht aan toe zijn. Slecht gaat het op de eilanden Sint-Helena, Madagascar en Mauritius, waar respectievelijk 69, 59, en 57% van de boomsoorten wordt bedreigd. Voor Brazilië geldt een percentage van 20%.

Nederland komt er goed vanaf met 44 soorten, waarvan er niet een bedreigd wordt. Maar schijn bedriegt, geeft Bas Lerink aan in de Volkskrant. Lerink is onderzoeker Europese bossen aan de Wageningen universiteit en weet: ‘In Nederland staan zo’n honderd zogeheten houtige soorten, inclusief struiken. Daarvan wordt de helft bedreigd. Dat is dus een wat ander verhaal. Het onderzoek van de BCGI is een extreem grote studie. Op mondiale schaal zijn de uitkomsten best nauwkeurig, maar als je gaat inzoomen op lokaal niveau, kan het soms nog anders liggen. Vaak negatiever nog.’

En nu?

Om de bedreiging van de grote hoeveelheid bomen te remmen, pleit BCGI voor meer en betere beschermingsmaatregelen voor bomen. Daarnaast benadrukt de organisatie het belang over het vergroten van de lokale kennis over bomen en bedreigingen en het monitoren van bomen.

Bas Lerink onderschrijft die conclusies. ‘Op zich doen we het in Nederland niet zo slecht’, zegt hij: ‘Staatsbosbeheer heeft in samenwerking met het Centrum Genetische Bronnen Nederland (WUR) een levende genenbank in het Roggebotzand bij Dronten. Hier staan collecties van meer dan 50 soorten waar ook zaad van wordt geoogst voor de kweek van bomen voor onder meer bosuitbreiding. Zo kunnen bijvoorbeeld de wilde appel en de zwarte populier behouden blijven. Wel is het nodig om populaties te monitoren en te versterken waar nodig.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer