Ga naar hoofdinhoud

3D-kaarten voor bosbewoners

Inheemse gemeenschappen zijn essentieel voor het behoud van bossen in de tropen. Alleen was er geen goede manier om met de lokale bevolking te communiceren over hun leefgebied en het effect van roofbouw. Promovenda Sara Ramírez Gómez van de Universiteit Utrecht creëerde samen met hen driedimensionale kaarten van hun leefomgeving en daarmee een basaal hulpmiddel om met de buitenwereld te kunnen communiceren.

Ramírez Gómez verdedigde haar proefschrift op 27 september in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.

Tropische bossen zijn essentieel voor het klimaat en biodiversiteit, maar staan onder druk door roofbouw en grondstofwinning. Het overkomt inheemse gemeenschappen in tropische bossen in onder andere Zuid-Amerika dat, zonder enige vorm van overleg, overheden concessies uitgeven over hun leefgebied. Ze leggen wegen aan en staan toe dat grote stukken bos worden gekapt en hectares land worden omgevormd tot landbouwgrond.

Dit is niet alleen een invasie op het leefgebied van de inheemse bevolking, maar ook funest voor de biodiversiteit en koolstofvoorraden van de tropische bossen en voor het wereldwijde klimaat.

Al eeuwen duurzaam beheer

Inheemse gemeenschappen hebben de meeste kennis over hun leefgebied. Zij beheren de bossen al eeuwen op een duurzame manier. Sara Ramírez Gómez, zelf afkomstig uit Colombia, ging in gesprek met inheemse gemeenschappen in de Colombiaanse Amazone en in Suriname. Ze ontdekte dat ze op een driedimensionale, fysieke maquette van hun omgeving goed kunnen laten zien wat het effect is van de externe druk die wordt uitgeoefend. En wat waardevolle gebieden zijn die met rust moeten worden gelaten.

Foto: inheemse vrouw in Apetina (Zuid-Suriname) werkt mee aan het maken van een landkaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer