Ga naar hoofdinhoud

3D printen met afval zaagsel

3D printen met afval zaagsel

De startup Forust richt zich op het 3D printen van het materiaal hout. Door gebruik te maken van ‘afval’ zaagsel als basisgrondstof, snijdt het mes aan twee kanten. Ten eerste wordt het zaagsel geupgrade naar grondstof. Ten tweede is er minder nieuw hout nodig voor het maken van deze productie. Dit bespaart op de kap van nieuwe bomen. Op de website van Renewable carbon wordt het hele proces beschreven.

3D printen wordt meestal in verband gebracht met het printen van hoofdzakelijk kunststof of metaal. Forust toont echter aan dat het ook mogelijk is om hout te printen. Als grondstof maakt het bedrijf gebruik van geupcycled zaagsel en andere bijproducten van de houtindustrie. Het proces is gebaseerd op uitgebreid onderzoek dat het afgelopen decennium is uitgevoerd op het gebied van hardhout.

“Duurzaamheid en hergebruik van afvalstromen zijn belangrijke doelstellingen bij het creëren van Forust”, vertelt CEO Andrew Jeffery. “We willen hiermee deel uitmaken van een revolutie. Door geweldige producten te creëren met behulp van on-demand technologieën en tegelijkertijd de hoeveelheid afval te verminderen.”

Het proces

De grondstof voor het 3D print proces bestaat uit houtmeel (een fijn, gefilterd zaagsel) en lignine. Het laatste is een natuurlijk polymeer dat voorkomt in de celwanden van houtachtige planten. Dit materiaal wordt in lagen verspreid over het printoppervlak en behandeld met een biologisch afbreekbaar en niet-toxisch bindmiddel. Hiermee verwordt het zaagsel tot hout.

Tot slot drukt de machine een digitale nerf op elke laag van het hout. Dit voordat er traditionele houtbehandelingen, zoals schuren, beitsen en verven, volgen. Forust geeft aan dat het proces bijna elke houtnerf kan nabootsen; inclusief een uniek korrelloos hout. Daarbij benadrukt het bedrijf dat de hiermee vervaardigde producten in niets lijken op spaanplaat. Een betaalbaar houtalternatief gemaakt door houtsnippers te persen met een synthetisch bindmiddel.

Voor het aansturen van de printmachine maakt Forust gebruik van geavanceerde CAD 3D-printsoftware.

Toepassingen

De geprinte onderdelen zijn vervolgens geschikt voor het maken van meubels zoals stoelen en kastdeuren. Daarnaast zijn ze in te zetten als luxe interieuronderdelen (zoals een versnellingspook en andere onderdelen voor jachten en woningen) of consumentenproducten. Bij de laatste categorie valt te denken aan fruitschalen en bloempotten of zelfs toepassingen in de architectuur.

Forust is in mei overgenomen door Desktop Metal. Producten zijn te zien en te koop op de website van Forust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer